Omar al-Bashir.

Sudan och Kenya försöker komma undan ICC

USA och Frankrike överväger att stödja al-Bashir
2:06 min

Både Sudan och Kenya försöker att slippa åtalen som väntar i den internationella brottmålsdomstolen ICC. Båda länderna för just nu intensiva kampanjer för att få stöd i omvärlden för att slippa rättegångarna.

Sudans president al-Bashir är den enda sittande statschef som står åtalad i den internationella brottmålsdomstolen ICC. Han är efterlyst för en rad brott som rör Darfur, bland annat folkmord. 300 000 människor beräknas ha dött under de senaste åtta årens strider i Darfur.

Sudans utrikesminister har besökt både Washington och Paris för att få stöd för tanken att lägga ner åtalet – just nu med motiveringen att omvärlden borde belöna al-Bashir och Khartoum för att folkomröstning om södra Sudan gick lugn och fredligt till.

Al-Bashir har ju nu också, till mångas förvåning, lovat att respektera folkets vilja, och södra Sudan väntas bli ett eget land i sommar. Det förlorar han både oljeinkomster och prestige på, och det som återstår att vinna är bättre relationer med USA, och att komma undan ICC-åtalet. Enligt nyhetsbrevet Africa Confidential överväger både USA och Frankrike att stödja al-Bashir.

I Kenya är förtrytelsen stor i politiska kretsar över att tre regeringsministrar fanns med på ICC:s lista över vilka som misstänks ha legat bakom våldet efter valet i Kenya för tre år sen, där över 1 000 människor dödades.

Kenya försöker nu i sista stund hävda att man snart är redo att ta itu med misstankarna i det egna rättssystemet, vilket alltså inte har skett på tre år, och att åtalen i ICC därför åtminstone borde skjutas upp.

Kenya har fått stöd av Afrikanska Unionen i sin strävan att komma undan domstolen. AU:s ordförande anklagade nyligen ICC för västerländsk dubbelmoral, när man bara ger sig på afrikanska stater. ICC svarar med att man har undersökningar i gång om brott i en rad andra länder världen över.

Människorättsorganisationer i Kenya och på andra håll i Afrika beklagar de kenyanska politikernas försök att komma undan den internationella rättvisan. Att stödja den linjen, anser de, skulle vara att sända helt fel signaler till andra stats- och regeringschefer om vad som väntar när man begår brott mot sin egen befolkning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".