Ny mobiltelefon från Sony Ericsson. Foto: Manu Fernandez/Scanpix.

Sony Ericsson stärker samarbete med Sony

"vill koppla ihop mycket mer"
2:02 min

Det har länge talats om att samarbetet mellan Sony Ericsson och Sony ska stärkas. Och i samband med mobilmässan i Barcelona presenterade Sony Ericsson i går kväll fyra nya telefoner, bland annat en spelmobil i nära samarbete med just Sony. Sony Ericssons VD Bert Nordberg tror att det här är starten på ett betydligt närmare samarbete mellan de två företagen.

– Jag har jobbat väldigt hårt med det. Och jag tycker vi har bevisat nu, att vi kan lansera tillsammans med dem och ha bra erbjudanden som gynnar båda parter.

Vad betyder det för framtiden när det gäller samarbetet med Sony?

– Jag tror, att när vi tittar på det Sony har, så har de rätt mycket "i vardagsrummet" och jag skulle gärna vilja koppla ihop allt i vardagsrummet tillsammans med oss, säger Bert Nordberg.

Mera spel och underhållning i mobilerna, är Sony Ericssons drag för att öka försäljningen det här året.

Förra året lyckades bolaget, med den då nye VD:n Bert Nordberg, vända år av förluster till vinst.

Men årets sista kvartal var, enligt många, långt under förväntningarna. Och nu ska takten öka när det gäller lanseringar av nya modeller.

– Vi lanserade fyra Android-produkter förra året och det räcker inte. Så nu kommer vi att lansera minst dubbelt så många. Produktlivscykeln är kortare än vad vi beräknade förra året och det ska väl hjälpa oss att båda öka lönsamheten och tillväxt under året.

Så det blir minst fyra modeller till i år?

– Ja, det blir det, minst, säger Sony Ericssons VD.

Häromdagen offentliggjorde konkurrenten Nokia att bolaget ska samarbeta med Microsoft om ett nytt operativsystem för datorlika telefoner.

Nokia är fortfarande klart störst totalt sätt, men har hamnat på efterkälken när det gäller de mer avancerade modellerna.

Bert Nordberg tror att det här samarbetet kommer att sätta avtryck i hela branschen.

– Som europé kan jag väl tycka att det är lite synd samtidigt som att mobila epicentrum ju har hamnat på västkusten i USA och man måste vara där, för att tydligen är det så att när det gäller "smartphones" som kommer, så är det spelarna som kommer från internetvärlden de som har blivit starka. Och de som kommer från telefonvärlden har lite svårt att komma in i det spelet.

Det är stor risk för att smartphone-industrin helt och hållet flyttar dit,

Vad är problemet med det då?

– Det handlar väl om var de nya ställningarna hamnar,säger Sony Ericssons VD Bert Nordberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".