Juan Manuel Santos. Foto: Thibault Camus/Scanpix.

President kan tänka sig tillåta knark

Colombias konservative president, Juan Manuel Santos, säger att han överväger att legalisera narkotika.

I en intervju med nyhetstidskriften Semana, säger Santos att det skulle kunna vara ett sätt att minska våldet och kriminaliteten i Colombia.

– Det är ett alternativ, som vi nu diskuterar, säger Santos och påpekar att han inte är emot något som skulle kunna vara effektivt mot våld och kriminalitet.

– Om omvärlden beslutar att legalisera olika droger, skulle jag tänka mig att besluta samma sak, säger den colombianske presidenten till Semana.

I Latinamerika har flera tidigare ledare nyligen uttalat att de anser att en legalisering av narkotika skulle vara ett framgångrikt sätt att hejda våld och kriminalitet som är relaterat till narkotikahandeln.

Det är bland andra de tidigare presidenterna César Gaviria i Colombia, Ernesto Zedillo i Mexico och Fernando Henrique Cardoso i Brasilien.

Colombias nuvarande president Juan Manuel Santos var en av de som så sent som på ett möte i Kalifornien i november var emot legalisering av marijuana.

Santos ansåg då att det skulle göra det svåra att bekämpa knarkkartellerna i regionen.

Men nu tycks han alltså ha tänkt om helt och hållet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".