Algerisk kravallpolis beredda möta demonstranter på söndagen i Annaba 60 mil öster om Alger. Foto: Moh Ali/Scanpix.

Undantagslagar ska bort i Algeriet

"Självklart ska de avvecklas"
2:12 min

Algeriets president Abdelaziz Bouteflika säger att han inom kort tänker häva undantagstillståndet, som varit i kraft i 19 år. Många algerier tror inte på presidentens löfte, men parlamentets vice talman, Chihab Sedik, som ingår i premiärministerns innersta krets, hävdar att undantagstillståndet hävs inom en månad.

– Självklart kommer undantagstillståndet att avvecklas och det kommer att ske inom en månad, säger Chihab Sedik.

President Bouteflika har gett premiärministern i uppdrag att utforma en text för att undantagstillståndet hävs så snart som möjligt, påstår parlamentets vice talman.

Människorättsaktivister misstror denna typ av löften. De beslutade i går att trotsa lagar och förbud och demonstrera på lördag igen och alla kommande lördagar tills vidare.

De kräver förändring och demokrati, vilket förutsätter att militären, som slukar stora delar av statsbudgeten, tappar makten.

Toppolitikern Chihab Sediks bild är en annan.

– Undantagstillståndet infördes mot islamistiska terrorister, men har aldrig hindrat pressfrihet och partibildningar, säger han. Staten har varit slapp, som inte avvecklat det tidigare, enligt Sedik.

Men varför sätter i så fall regimen in 30 000 poliser mot en demonstration i Alger? Är det en rättvis mängd?

– Nej, svarar Chihab Sedik och skrattar till, men ni vet ju också att alla uppger olika siffror.

Han uppskattar att poliserna var 5 000 - 8 000, alltså ungefär tre till fyra poliser per demonstrant.

På frågan om Tunisien och Egypten har skakat om Algeriets maktelit svarar han glatt med eftertryck.

– Nej då, här har vi bytt president ofta. Men arbetslösheten bland de unga är ett problem, medger han och tror att president Bouteflika senare i år kommer att byta ut många ministrar för att bemöta algeriernas missnöje.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".