Statskontrollerade medier var maktmedel för regimen. Foto: Amr Nabil/Scanpix.
Egypten

Statligt anställda tvingar bort chefer i protest

"Detta är ett fritt land nu"
2:37 min

I Egypten har det blossat upp demonstrationer och strejker på många arbetsplatser efter Hosni Mubaraks fall från presidentposten. På statliga företag har chefer tvingats bort av anställda, som nu öppet kan ventilera sin frustration med arbetsvillkor och chefer.

Detta gäller också inom de statliga medierna.

På Egyptens statliga nyhetsbyrå Mena pågår en hetsig diskussion. Personalen diskuterar på ett stormöte vem som ska efterträda chefredaktören som de just gett sparken efter tumultartade protester. Han fick eskorteras ut av vakter.

– Vi beslöt oss för att göra oss av med chefredaktören. Detta är ett fritt land nu, säger en av journalisterna, Ahmed Hassan al Sharkawi.

Han säger att chefredaktören fram till revolutionens seger tvingade dem att förmedla Mubarak-propaganda, att beskriva demonstranterna som betalda ligister.

Mena och andra statskontrollerade medier, med sina tiotusentals anställda, var viktiga maktmedel för regimen.

– En reporter skickades till Tahrirtorget för att skriva om hur demonstranterna fick 50 euro för att komma, plus en McDonalds-måltid. Det var lögn, säger al Sharkawi.

Han säger att han skäms över att ha jobbat med sådant.

En annan redaktör, Asmaa Zaki, säger att mitt under revolutionens mest våldsamma skede, när människor skjutits ihjäl av Mubarak-lojalister, tvingades Menas journalister rapportera att allt var lugnt och demonstranterna få.

– Det kändes hemskt, men jag hade inget val. Det var en konflikt mellan vad jobbet krävde och mitt samvete, säger hon.

Andra viktiga medier, som stats-tv, hade samma Mubarak-trogna propaganda in i det sista. Först när de var helt säkra på att Mubarak skulle falla svängde de totalt och började beskriva demonstranterna som hjältar. Det är inte trovärdigt, säger poeten Refaat Salem.

Det är inte bara på statliga medier som personalen tvingar bort sina chefer.

I närheten av Menas högkvarter ser jag stora grupper av strejkande anställda utanför två statliga banker. En hög bankchef tvingades avgå sedan anställda blockerat hans väg till jobbet. Anställda säger att cheferna tillsatts för att de hade nära band till familjen Mubarak och att de var korrupta.

I spåret av Egyptens stora revolution är det nu många mindre revolutioner som utspelar sig, när människorna plötsligt kan tala fritt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".