Republikanen John Bohner vill spara mer. Foto: William B. Plowman/Scanpix.
USA

Stram budget inte nog för republikanerna

Vill spara 100 miljarder dollar redan i år
1:40 min

I USA kommer president Barack Obama i dag att föreslå stora besparingar när han presenterar 2012 års budget. Men republikanerna ger underkänt åt förslaget, och kräver större nedskärningar för att bromsa det gigantiska budgetunderskottet.

USA måste rätta munnen efter matsäcken. Det är budskapet från Vita Huset inför budgetpresentationen i dag.

Budgetunderskottet väntas redan i år svälla till 1 500 miljarder dollar, och alla parter är överens om att något måste göras. Frågan är vad, och i vilken takt.

President Barack Obamas förslag är en kombination av både nedskärningar och investeringar. Han vill bland annat frysa lönerna för statligt anställda, och samtidigt investera i forskning, utbildning och infrastruktur.

Sammanlagt kommer besparingar och vissa skattehöjningar innebära att budgetunderskottet minskas med 1 100 miljarder dollar de närmaste tio åren, enligt Vita Huset.

Det är långt ifrån tillräckligt, tycker republikanerna, som vill göra betydligt mer drastiska besparingar, och det snabbt.

100 miljarder dollar ska skäras ned redan det här budgetåret, det vill säga före september i år, föreslår republikanerna i representanthuset, ledda av talman John Boehner.

Därmed är det bäddat för budgetstrid.

Republikaner på högerkanten har sagt att de vill skära ned bland annat i socialförsäkringar och pensionssystemet. Men exakt hur det republikanska motförslaget kommer att se ut är oklart.

”Vi avvaktar tills vi sett detaljerna i Obamas budget”, säger republikanernas ordförande i budgetutskottet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".