Mindre pengar till utsatta skolor i Stockholm

"Vi förstår inte varför"
2:14 min

En ny reform för skolorna i Stockholms stad betyder minskade anslag i miljonklassen för många skolor i utsatta delar av staden, medan många friskolor i rikare delar av staden får ökade anslag.

– För min skola handlar det om dryga tre miljoner i förändring från förra budgetåret till det här. Vi är väldigt förvånade, vi är upprörda, vi förstår inte varför, säger Karin Roslund, rektor på Lillholmsskolan i Skärholmen, en utsatt förort till Stockholm.

Karin Roslund och många andra rektorer i Stockholmsskolor i fattiga delar av staden fick besked om neddragningar för ett par veckor sen. För några av skolorna handlar det om miljoner mindre i det särskilda stöd skolorna får för elever som kommer från utsatta områden.

Samtidigt får flera friskolor i mer välmående delar tillskott i kassan på miljonbelopp.

I botten finns en lagändring som går ut på att kommunala skolor ska behandlas på samma sätt som friskolor.

Om ett barn från en fattig stadsdel börjar på en friskola i en välmående stadsdel kommer hon eller han nu ta med sig sina extrapengar till den nya skolan.

I Sätraskolan i södra Stockholm har rektorn redan informerat personalen om att det kan bli uppsägningar.

Deka Ali går i 6:an där och hon tycker att alla lärare på hennes skola behövs.

– 80 procent i vår skola är invandrare, säger hon.

Vad betyder det då, behöver man mer hjälp då?

– Ja, mycket mer hjälp tror jag.

Varför då?

– För att det kanske är nytt med språket. För det finns en massa regler i svenska språket, som verb och substantiv, som är ganska svåra.

När jag börjar ställa frågor till lokala politiker dröjer det bara ett par timmar innan skolborgarrådet Lotta Edholm skickar ut ett pressmeddelande om att hon nu ser över systemet eftersom effekterna blivit ”mycket olyckliga”.

– Ja, för att ni gjorde ert reportage och det var alldeles uppenbart att den information som hade gått ut från utbildningsförvaltningen redan i måndags, att man skulle göra en översyn av konsekvenserna, inte hade nått ut till alla rektorer.

Hur kommer det sig att ni inte räknat på det innan ni genomför den här förändringen?

– För att det är extremt komplicerat.

Vad vill du säga då till Sätraskolans lärare som fått information om att det kommer bli uppsägningar på skolan?

– Att utbildningsförvaltningen ser över hela den här fördelningen, säger Lotta Edholm, skolborgarråd i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".