Rosor är en populär present på alla hjärtans dag. Arkivfoto: Jessica Gow/Scanpix.

Ekonomisk kris slog hårt mot blomsterodlare

Nyskördade blommor hamnade på komposten
1:40 min

I dag på Alla hjärtans dag är rosor en storsäljare, och dagen är en av de viktigaste på året för blomsterindustrin. Den största blomsterexportören till Europa just nu är Kenya, men där kämpar odlarna fortfarande med att komma i kapp de goda siffrorna från före den ekonomiska krisen.

Det räckte inte med den globala ekonomiska nedgången. Efter det kom det isländska askmolnet och stoppade flygtrafiken till Europa. Det var en katastrof för handeln från Östafrika, enligt Jane Ngigi, som är chef för den kenyanska blomsterindustrins förening.

”På det kom en kall vinter, så ni kunder i Europa gick inte ut och handlade”, säger Jane Ngigi.

Förra året blev därför till och med sämre än krisåret innan, med en tioprocentig nedgång i inkomsterna för 2010 jämfört med 2009.

Antalet exporterade blommor gick faktiskt upp, men på grund av den svaga efterfrågan blev priset så dåligt att inkomsterna gick ner.

I Östafrika fanns odlare som till och med slängde sina nyskördade blommor direkt på komposten, eftersom försäljningen på de europeiska blomsterauktionerna inte ens täckte transportkostnaderna.

Kenya är i dag den största blomsterexportören till Europa, med en fjärdedel av marknaden. Det är mer än tidigare stora exportländer som Israel och Colombia.

I den kenyanska ekonomin är blommor och grönsaker, tillsammans med te, de exportvaror som drar in allra mest pengar. Branschen är också en av de största arbetsgivarna.

Jane Ngigi hoppas förstås på 2011.

Med Europa och USA i bättre ekonomiskt läge, bör blomsterförsäljningen gå upp igen, tror Ngigi. Hon hoppas också på efterfrågan på de nya marknaderna Östeuropa, Mellanöstern och Japan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".