LO-kongress i enighetens tecken

Det har varit en kongress utan större meningsskiljaktigheter. De viktiga frågorna gick LO-ledningens väg.

I sitt avslutningstal manade LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin till kamp mot arbetslösheten.

– Vårt alternativ manar också till kamp mot det nyliberala synsätt som menar att arbetslösheten är nödvändig. En höger som ser rättvisa som ett skällsord. Den högern ska vi med kraft bekämpa, kamrater, sa Wanja Lundby-Wedin i talet.

LO:s kongress är slut. Den stora klyftan som fanns mellan de olika LO-förbunden för ett år sedan verkar nu vara ett minne blott.

Större förståelse för låglönesatsning
Det finns en djupare förståelse för Kommunals låglönesatsningar, förbundet ansåg sig ju sviket av LO-kollektivet under strejken förra året, och det finns också en större förståelse för Transport och Byggnads krav efter debatten om övergångsregler, med skärpta regler på arbetsmarknaden för att stoppa svartarbete och dumpning av löner när allt fler kommer från andra länder och arbetar. Och luften gick ur konflikten kring EMU efter folkomröstningen i höstas.

LO:s styrelse hade några bakslag under dom här fem dagarna. Kongressen är ju LO:s högsta beslutande organ och kräver efter beslut en ny tandvårdsreform redan i höst och att arbetsgivare som saknar kollektivavtal inte längre ska kunna anställa personer med anställningsstöd.

Tre-tre-tre
Däremot fick LO:s styrelse kongressen med sig på förslaget till föräldraförsäkring, om tre-tre-tre. En tredjedel till mamman, en tredjedel till pappan och dela på resten.

Framförallt fick ledningen igenom sitt nej till en folkomröstning om EU:s nya grundlag, trots att drygt 70 procent av medlemmarna i en Sifomätning i maj sa att de ville ha en. De konspiratoriska menar att LO:s ordförande, på samma sätt som i hållningen till EMU, hellre går i samma riktning som Göran Persson och regeringen än med sina medlemmar, men det skrattar hon bara åt.

– Nej, det har faktiskt inte alls med det att göra. Men jag tror att det kan finnas en gemensam syn i arbetarrörelsen kring betydelsen av att man faktiskt också ser den representativa demokratins kraft och betydelse, säger Wanja Lundby-Wedin.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".