Irans regim söker stoppa grön protest

25:e Bahman så kallar sig oppositionsrörelsen som är en del av den gröna rörelsen i Iran. Den rörelse som protesterade mot valresultaten i juni 2009 och som idag kallat till stöddemonstration för Egypten och Tunisien. Men ett stöd som i lika hög grad är en protest mot mullornas styre.

Polisen har blockerat Oppositionsledaren Mir Hossein Mousavis hem och telefonledningarna har kapats, men det hindrar inte att det redan har samlats människor på Sadeghiyeh torget och utanför Teherans universitet syns grupper av studenter.

Uppmaningen att demonstrera till stöd för egyptiska 25:e januarirörelse och omvälvningen i Egypten har inte bara kommit från den gröna oppositionsrörelse som Mousavi driver utan lever sitt eget liv på nätet.

 har en facebooksida en  och på twitter kommer hela tiden nya detaljer för att det verkligen ska bli en stor manifestation i Teheran idag.

Det handlar inte enbart om att ge sitt stöd till det som hänt i Egypten utan är i lika hög grad är det en protest mot regimen, liknande den som under juni månad 2009 demonstrerade mot valfusk i presidentvalet. Ett motstånd som pågick i flera dagar, trots att det möttes med våld och flera demonstranter sköts ihjäl. 

Klockan tre lokal tid, halv ett svensk tid,  är protesten planerad, men det finns uppgifter om att Basij, sedlighetspolisen och tungt beväpnade säkerhetsstyrkor kommer försöka stoppa protesten tidigare.

Mousavi och oppositionsledaren Mehdi Karroubi har sökt tillstånd från iranska inrikesministeriet att hålla en solidaritetsmarsch till stöd för det som hänt i Tunisien och Egypten. Men inrikesministeriet har vägrat tillstånd för att det oroas för att stödet för Egypten och Tunisien i själva verket förvandlas till en antiregimprotest.

Den iranska regimen har hamnat i en rävsax, eftersom den officiellt stött det som hänt i båda länderna och jämfört det med den iranska revolutionen 1979. I regimmullornas värld är det som pågår i Egypten och Tunisien en del i en islamisering av arabländerna, där det kommer skapas fler gudsstater i regionen jämte Iran. Och där Iran tar täten i kampen mot lilla och stora satan, dvs Israel och USA.

Att det verkligen handlar om en protest mot regimen är inte någon hemlighet och det syns tydligt på nätet och de olika websidor som skapats för 25 Bahman. Och 25 Bahman är helt enkelt den 14:e februari på persiska i enlighet med landets kalender.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".