Oklart om Junilistans hemvist i Bryssel

Ledamöterna för EU-valets stora segrare Junilistan befinner sig nu i Bryssel för att föra diskussioner om vilken partigrupp man ska arbeta i. Partiledare Nils Lundgren säger att han tror att han kommer att finna samarbetspartner i parlamentet.

– Det är inga problem i den meningen att vi skulle misslyckas med att få till en grupp här, den ska vara så bra som möjligt. Problemet är vilka vill man helst jobba ihop med, säger Nils Lundgren.

Ut från ett möte, in på ett annat. Det är bråda dagar för Nils Lundgren, som helst av allt vill samarbeta med holländaren Paul van Buitenen, den före detta EU-tjänstemannen, som fick sparken sedan han avslöjat korruption och som nu blivit invald i parlamentet.

Brokig skara
Danska Junibevegelsen, brittiska UK Independence party, som vill att Storbritannien lämnar EU, och ett holländskt kalvinistiskt parti är andra partier i den partigrupp, ”Demokratiernas och mångfaldens Europa”, som Junilistan kommer att ingå i. Förhandlingar förs också med två polska partier.

Junilistan vill undvika att hamna i sällskap med främlingsfientliga partier och för att minimera risken har partierna som vill vara med i Demokratiernas och mångfaldens Europa fått skriva på en försäkran angående detta.

Trots detta finns det många som frågar sig hur denna brokiga skara ska kunna samarbeta.

Färdigt i nästa vecka
Är det inte mer som skiljer än som förenar? Nils Lundgren säger att det viktiga är att enas om att inte flytta mer makt till Bryssel och hoppas att utseendet på gruppen färdigt i nästa vecka.

– Allting är ju inte klappat och klart, men det ser ganska lovande ut, säger han.

Pontus Mattsson, Bryssel
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".