Tunisiens premiärminister Mohamed Ghannouchi möter EU:s utrikestalesman Catherine Ashton. Foto: Hassene Dridi/Scanpix

Migranter från Tunisien bekymrar EU

Flera tusen människor har de senaste dagarna tagit sig illegalt till den italienska ön Lampedusa från Tunisien. Strömmen av migranter bekymrar Italien som bland annat krävt att få stationera polis i tunisiska hamnar.

Bara sedan i fredags har omkring 5000 människor kommit till den italienska ön från Tunisien. FN:s flyktingorgan UNHCR tror att de flesta som tagit sig över Medelhavet är tunisier och inte flyktingar som först tagit sig till Tunisien för att sedan ta sig vidare till Europa.

En medarbetare inom det tunisiska utrikesdepartementet, som inte vill låta sig intervjuas på band, säger att det knappast är förvånande att unga tunisier nu flyr från landet.

Han säger att de som försöker ta sig till Europa troligen är unga män från landsortsstäder, där fattigdomen är stor, arbetslösheten hög och utsikten att få jobb liten.

Tunisiska myndigheter befarar också att många av de omkring 8000 dömda våldsbrottslingar som fortfarande är på flykt efter att ha rymt från fängelser under de kaotiska dygnen innan president Ben Ali flydde, nu försöker ta chansen att komma undan genom att fly till Europa.

Italien ser migrantströmmen som ett stort problem och har begärt att få stationera poliser i tunisiska hamnar, något som Tunisien bestämt sagt nej till. Däremot sa den tunisiska regeringen i dag att man vill samarbeta nära med Italien och att flera möten på hög nivå är inbokade de närmaste dagarna.

Migranterna från Tunisien kommer också att vara en av huvudpunkterna när EU:s utrikeschef Catherine Ashton i dag besöker Tunis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".