Irans opposition uppmanar till demonstrationer

Ahmadinejad har hyllat egyptiska revolten
2:30 min

I Iran har oppositionen uppmanat till demonstrationer i fler än 40 städer i dag till stöd för demokratirörelsen i Egypten. Regimen gör allt för att stoppa manifestationerna och oppositionsledare har satts i husarrest.

LÄS OCKSÅ

Dussintals aktivister och de två främsta oppositionsledarna Mousavi och Karroubi har fått telefonlinjer avskurna respektive satts i husarrest.

De senaste rapporterna från Teheran talar om mängder av polis och säkerhetsstyrkor på gatorna inklusive säkerhetstjänstens bilar med svärtade rutor och kravallpolis med hagelgevär, tårgas, paintballgevär, batonger och eldsläckare. Viktiga tunnelbaneingångar är blockerade.

Utgången av dagens kraftmätning är ännu oklar men redan när Irans president Ahmadinejad hyllade demonstranterna i Kairo och välkomnade födelsen av vad han kallade "ett nytt Mellersta Östern" förberedde hans regering för att kväsa motsvarande protester på hemmaplan.

Under veckan som oppositionen ansökte om tillstånd att visa solidaritet med de rörelser regimen hyllat har regimen fängslat åtminstone 30 journalister, studentaktivister och anhöriga till kretsen runt de främsta oppositionsledarna.

Redan i onsdags försattes Mehdi Karroubi i de facto husarrest, detsamma gäller i dag Hossein Mousavi med säkerhetstjänsten på husinfarten och alla telefonlinjer blockerade. Revolutionsgardet uttalade oförblommerade hotelser.

Den iranska oppositionsrörelsen hoppas uppenbarligen att inspiration från de demokratihungrande protester som drar fram över regionen ska kunna blåsa nytt liv i deras egen rörelse och försöker också dra nytta av den uppenbara motsättningen mellan regimens hyllande av demokratirörelser utomlands och dess hårdhänta hantering av motsvarande rörelse hemmavid.

– Hyckleri, sade Karroubi i en intervju. Hyckleri sade också USA i ett uttalande från Vita Huset.

Regimens synsätt är ett annat. Den anser att den gröna rörelsen, som oppositionen kallas, är kontrarevolutionär och att de framgångsrika demokratirörelserna i Tunisien och Egypten är moderna motsvarigheter till den islamiska revolutionen i Iran 1979.

Den nuvarande oppositionen formades efter det omstridda presidentvalet 2009 när 100 000-tals gav sig ut på gatorna i protest men slogs ner med brutalt våld, åtminstone tre demonstranter har hängts.

Med detta i färskt minne slits oppositionens alla sympatisörer mellan å ena sidan fruktan och hopplöshet och, å andra sidan, önskan att gripa ett kanske historiskt tillfälle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".