Ardalan Shekarabi (S). Foto: Bertil Ericson/Scanpix

S föreslås göra skatteuppgörelse över blockgränsen

Målet är att nå en långsiktig skatteuppgörelse
1:58 min

I morgon lägger Socialdemokraternas kriskommission fram sina slutrapporter. En tung del blir enligt vad Ekot erfar den framtida skattepolitiken, där Socialdemokraterna föreslås göra upp över blockgränsen.

En viktig del av kriskommissionens rapport är skattefrågorna - hur Socialdemokraterna ska förhålla sig till dem.

Efter fiaskot i valrörelsen och när den rödgröna ekonomiska politiken kommunicerades blev fokus på skatter - inte vad de skulle användas till.

Enligt vad Ekot erfar föreslår kriskommissionen att Socialdemokraterna ska driva en bred uppgörelse om skattepolitiken tillsammans med borgerliga partier. Målet är att nå en långsiktig skatteuppgörelse precis som skatteuppgörelsen för tjugo år sedan var tänkt att bli.

Först krävs en analys av hur dagens skattesystem slår för olika grupper. Enligt kriskommissionen måste framtidens skattepolitik bättre kopplas till brister i välfärden.

Enligt kriskommissionens valanalys som Morgan Johansson presenterade i december pekas framför allt fastighetsskatten och bensinskatten ut som sådana misslyckade förslag till skattehöjningar.

Socialdemokraterna måste också enligt kriskommissionen bli ett öppnare parti. Bland annat måste medlemmar få större chans att påverka politiken och partiet måste bli bättre på att knyta externa experter till sig.

Kriskommissionen kommenterar inte den valberedning som nu sitter och som ska ta fram förslag till en ny partiordförande, men framtidens valberedningar föreslås arbeta mycket mer öppet.

Men om morgondagens rapporter från kriskommissionen kommer att påverka de kommande åren är mycket osäkert. Flera ledande socialdemokrater som Ekot talat menar att en ny partiledare och partiledning kommer att bestämma partiets inriktning, och att kriskommissionens arbete i det läget inte kommer att få någon större betydelse.

Ardalan Shekarabi är en av dem som lett kriskommissionens arbete, och han menar att man inte bör döma ut förslagen på förhand.

– Det återstår att se. Det är en fråga för nästa partiledare, för partistyrelsen och i slutändan för partiet genom kongressen. Men vi tror att det är viktigt att det finns ett bra underlag, att det finns djärva och nya idéer om hur man utvecklar politiken inom organisationen, och det arbete kommer vi att presentera imorgon, säger Ardalan Shekarabi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".