Palestinska regeringen avgår

Premiärministern sitter kvar
2:03 min

I den regionala svallvåg som den egyptiska revolten har skapat har den palestinska regeringen på Västbanken i dag avgått och ska ombildas inför de val som igår utlystes till september.

Premiärminister Salam Fayyad lämnade in hela den palestinska regeringens avskedsansökan i förmiddags, men försvinner inte själv. Den snart 60-årige tidigare världsbanksekonomen har gott internationellt rykte och hans närvaro är en förutsättning för det internationella ekonomiska stöd som den palestinska myndigheten är beroende av.

Fayyad ska nu bilda en ny regering inför de palestinska val som överraskande utlystes igår: kommunalval i juni, och president- och parlamentsval i september. Samtliga val skulle ha hållits för länge sedan, och hade det inte varit för den egyptiska revolutionen hade de knappast utlysts nu.

I en region där befolkningars önskemål inte längre kan ignoreras har en svag och pressad palestinsk ledning ansett sig tvungen att agera.

Den palestinska ledningen på Västbanken, under president Mahmoud Abbas, har försvagats av sprickan mellan Abbas Fatah och det islamistiska Hamas som tog kontroll över Gaza efter blodiga strider för tre år sedan - och av den så kallade fredsprocess som inte har gett palestinierna någonting, men däremot inneburit ett illa sett säkerhetssamarbete mellan den palestinska myndigheten och Israel.

Den palestinska ledningens trovärdighet tilldelades ytterligare ett slag precis före den egyptiska revolten, när dokument som läcktes till den arabiska tv-kanalen al-Jazira avslöjade vilka långtgående eftergifter om Jerusalem och om de palestinska flyktingarnas rättigheter som den palestinska förhandlingsdelegationen varit beredd att göra.

I svallvågen efter den egyptiska revolten och förlusten av president Mubarak, en allierad till Västbanksledningen, vill den palestinske presidenten uppenbart signalera att han är en arabisk ledare som vill lyssna på sitt folk. Men det är ett vågspel - och Hamas har sagt att de och Gaza inte kommer att delta i valet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".