Moçambiquebiståndet granskat

Dyra representationsmottagningar och tolv veckor långa resor till Australien är vad en del av svenska skattebetalares bidrag till undervisningsministeriet i Moçambique har använts till.

En revision av det svenska biståndet till Moçambique visar att saknas godtagbara underlag för minst 20 miljoner till.

Moçambique i Afrika är det land som just nu får mest pengar i bistånd från Sverige. Men Moçambique är också ett av de mest korrumperade länderna i Afrika och det finns tecken på att korruptionen bara ökar.

I höstas stoppade statens biståndsorgan Sida alla utbetalningar till undervisningsministeriet i Moçambique, det fanns misstankar om oegentligheter och en revisionsbyrå fick i uppdrag att gå igenom hur ministeriet har använt svenska skattepengar under treårsperioden 200 till 2003.

Undervisningsministeriet har de senaste åren fått ungefär 50 miljoner kronor om året i bistånd från Sverige.

Betala tillbaka
Revisionen är nu klar och resultatet är värre än man kunde föreställa sig. 3,5 miljoner kronor har använts på ett sätt som inte har det minsta med Sidas biståndsprogram att göra och ministeriet ska nu tvingas betala tillbaka pengarna.

De har bland annat gått till representationsluncher och mottagningar på en och samma restaurang för mellan 425 och 850 personer, åtminstone sägs det så, det finns inga listor över gästerna och inga räkningar.

Läste engelska i Australien
Fem anställda på ministeriet har rest på en 12 veckors studieresa till Australien, största delen av tiden skulle de läsa engelska, fast det kunde de ha gjort lika väl hemma i Moçambique.

Fem andra personer har rest i första klass flyg till Harvard-universitetet i USA för att där delta i en 4-dagars kurs.

Saknar attesteringar
Revisorerna antyder också, utan att kunna bevisa det, att det är något skumt med att ministeriet ständigt anlitar samma lyxhotell i huvudstaden Maputo och att resor bara köps på två speciella resebyråer och då oftast utan att resebeställningarna är attesterade som de ska.

Undervisningsministeriets bokföring är till stora delar värdelös. Ministeriet har betalt ut drygt 20 miljoner kronor av de svenska biståndspengarna till olika ändamål, trots att det saknas korrekta fakturor, kvitton och de godkännanden som behövs.

Men revisorerna anser att Sida inte kan kräva tillbaka de här miljonerna eftersom man har funnit att det sannolikt har förekommit någon form av aktiviteter för pengarna.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".