Satsning på skyddat boende misslyckas

Regeringen har beslutat att satsa på 34,5 miljoner kronor på skyddade boenden för flickor som riskerar att drabbas av hedersrelaterat våld. Trots att många flickor är i behov av skydd står boenden tomma i Stockholm.

Assam Qarai, som arbetar på Linneamottagningen i Stockholm med ungdomar som är utsatta för hedersrelaterat våld, säger att hon träffat flera flickor som börjat prostituera sig sedan de nekats hjälp.

För ett år sedan beslutade regeringen att satsa på skyddade boenden för flickor som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld. Pengarna, som har administrerats av länsstyrelserna i storstäderna, ska användas för att bygga upp och starta flera skyddade boenden.

Men när socialtjänsten placerar en flicka på hemmen måste socialtjänsten själva betala för platserna.

Hälften av platserna tomma
Men trots att mellan 150 och 300 flickor enligt uppskattningar från länsstyrelserna är i behov av skyddat boende, står ändå platser tomma på flera skydda boenden som är i drift.

Problemet syns tydligast i Stockholm. Där används mindre än hälften av platserna.

Och på de organisationer som arbetar med de här flickorna säger man att man träffat flera flickor som drivs in i prostitution och som levt som hemlösa eftersom socialtjänsten inte vill betala för den dagliga kostnaden för de skyddade boendena.

En del lever som hemlösa
Carima Lindberg arbetar på Systerjouren Somaya och är vice ordförande i Sveriges kvinnojourers riksförbund.

– En del tjejer har inte känt att de har fått stöd. I en del fall ha de sovit i källare och trappuppgångar, helt enkelt varit hemlösa.

Anställda på kvinnojourer som Ekot talat med säger att socialtjänsterna hänvisar tjejer till härbärgen och vandrarhem som är billigare än de skyddade boendena.

Margareta Olofsson är socialborgarråd i Stockholm. Hon har nyligen tillsatt en utredning som ska ta reda på varför platserna inte används.

– Det är väl det vi får reda på, om det är så att statsdelarna inte placerar på vårt skyddade boende.  

Men ni ska se över det här nu eller?

– Ja, förvaltningen har fått i uppdrag att se över vad det här beror på att platserna är tomma.     

Integrationsminister Mona Sahlin säger att hon inte har fått några uppgifter om att boenden står tomma och hon anser att betydligt fler skyddade boenden måste skapas.

Sahlin upprörd
Mona Sahlin säger att hon blir upprörd när hon får höra att flickor hänvisats till härbärgen.

– Det tycker jag är förskräckligt. det är det som är en av insatserna nu som också socialstyrelserna får ett uppdrag om. det här är inte bara ett boende man ska lösa för flickorna. Det skyddade boendet är en väg ut till ett förhoppningsvis fritt liv sen. Då krävs det kvalificerad personal och oerhört mycket insatser under och efter det skyddade boendet. Det är inte härbärgen som är lösningen. Jag blir väldigt upprörd. 

Bo Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Nuri Kino
n.kino@journalist.com

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista