Kommunalstrejk rycker allt närmare

Om Kommunalarbetareförbundet och de privata vårdarbetsgivarna inte kommer överens om ett nytt avtal före midsommarafton går omkring 400 medlemmar i Kommunal i strejk i privata vårdföretag.

Redan pågår en övertidsblockad som börjat få effekter men mest för de anställda.

– Vi får gå kort på avdelningen, vi får dela på oss. Ibland får man gå på en annan avdelning och då blir någon ensam på den andra avdelningen, säger Ulla Andersson, som är undersköterska på en demensavdelning på Björkbacka i Östersund som drivs av vårdföretaget Carema.

Hur fungerar det att jobba ensam på en avdelning?

– Ja, man ska helst vara överallt, man springer fortare fast man inte ska göra det, säger hon.

På midsommarafton går också vaktmästare ut i strejk på Björkbacka. Då kommer soppåsarna på avdelningen att stå kvar på balkongen och vem som ska köra ut mediciner som är en av vaktmästarnas uppgifter vet inte Ulla Andersson.

Utvidgning på måndag
Och om konflikten bryter ut tas all köks- och städpersonal ut i strejk på måndag.

Ari Kirvisniemi, som är förbundsdirektör på de privata vårdgivarnas organisation, Vårdföretagarna, är oroad.

– Det är allvarligt när vi står inför ett strejkhot. Vi måste se till att ingen patient eller boende kommer till skada, säger han.

”Högre lön inom privatvården”
Men från Vårdföretagarna tycker man att de 480 kronor som medlarna har föreslagit i löneökning är för mycket. Ari Kirvisniemi menar att snittlönerna är högre i de privata vårdföretagen, arbetsmiljön bättre och eftersom man får betalt för vården med offentliga medel och ersättningen inte ökar för att lönerna stiger, så vill Vårdföretagarna inte gå med på högre löneökningar än de i offentlig sektor.

Men Kommunals ordförande Ylva Thörn tycker att de 480 kronorna är värt att ta fight för.

– Varje krona för våra medlemmar är väldigt viktig. Dessutom är den här konflikten exakt likadan som den som var förra året, att kvinnor, framför allt de som jobbar i vård- och omsorgsyrken inte värderas tillräckligt och att man inte vill betala rättmätiga löner, säger hon.

Kristoffer Morén, Ekot
kristoffer.moren@sr.se

Britt-Inger Hellström, SR Jämtland
britt-inger.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista