Ingen vinst för SAS i år heller

Flygbolaget SAS skrev på onsdagen ner sin resultatprognos för i år. Anledningen är priskriget på många av bolagets linjer. 2004 kommer därför att bli det fjärde förluståret i följd för bolaget.

För den som ville ta sig mellan Stockholm och Göteborg fanns det i eftermiddags sex olika flyg med SAS att välja mellan.

Men konkurrenten Malmö Aviation hade också sex avgångar på sträckan. Nordic Eastlink hade fyra och Fly me två. Så ser det ut för på fler och fler av SAS viktigaste linjer.

Konkurrens och priskrig
Harald Rosén är generalsekreterare på branschorganisationen Svenskt Flyg. Enligt honom är det just ökad konkurrens och priskrig som lett till att SAS tvingas skriva ned sin resultatprognos.

– Man flyger hellre tomma stolar än låter konkurrenten få tillbaka några marknadsandelar. De aktörer som finns är ju inte fattiga utan det är ju starka finansiärer bakom många av de här bolagen.

Fjärde året i rad
2004 kommer att bli SAS fjärde förlustår i följd. Bolaget är redan mitt uppe i ett besparingsprogram och ska enligt det här göra sig av med 2000 anställda från dagens nivå.

Idag är budskapet från SAS att inga ytterligare nedskärningar planeras.

Räcker besparingarna
Men bolagets företrädare är själva osäkra på om besparingarna som pågår räcker för att ta bolaget till vinst ens nästa år.

Harald Rosén på Svenskt flyg tror att hösten blir avgörande för SAS möjligheter att vända utvecklingen.

– Jag tror inte att det här kraftfulla överutbudet på alla marknader som vi har idag kommer att fortsätta efter hösten. Det kommer att bli en tillnyktring, där man kommer att får ett anpassat utbud. Då kan man få upp intäkterna något. Det är det som krävs för att generera vinst. Då går det fort, säger Harald Rosén.

Kalle Nilsson
kalle.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista