Många företag deltar på mobilmässan i Barcelona. Foto: Manu Fernandez/Scanpix

Appar heta på världens största mobilmässa

Nu även för enklare mobiltelefoner
3:01 min

I dag startade världens största mobilmässa i Barcelona, där mjukvaruföretag och företag inom it och telekom samlas den här veckan. En av de stora trenderna handlar om appar (applikationer) - olika tjänster som laddas ned i mobiltelefonerna.

– Det handlar om appar för hälsa, spel, sociala medier och annat som gör livet enklare, säger Kelly Woods från datajätten Intel, som har en av de runt två hundra montrarna i en hall där det mesta handlar om just appar.

Här på mobilmässan är de stora ämnena i år mobiltillverkarnas operativsystem, surfplattorna förstås - och så allt som kan laddas ned i våra mobiltelefoner. För att locka oss att fylla på våra mobiler med nya appar är påhittigheten stor, till exempel en app som avslöjar vad som finns i ett paket eller i en tidning bara genom att sätta mobilen mot en omslagsbild.

– Genom att hålla telefonen på en bild går det att få reda på detaljerna om innehållet, säger Dannika Berlin på det tyska företag som utvecklat den här tekniken. Ett exempel är en bil i en tidningsannons, där appen plockar fram en video på bilen.

Appar har hittills varit något för de avancerade datorlika telefonerna. Sampath Paravitane, som arbetar på ett bolag från Singapore, trängs också här i vimlet. Han säljer teknik till telefonoperatörer som ska göra att appar inte bara handlar om Iphone och andra avancerade telefoner.

– Också de enkla telefonerna kan nu komma in i app-världen, säger Sampath Paravitane.

Gränsen för alla tjänster som ska få plats i mobilerna verkar inte ha några gränser, men Martin Piske,  som står i en monter som handlar om betaltjänster, tror att apparna har nått sin topp. Många blir inte långlivade, säger han.

Telekommässan här i Barcelona har lockat runt 50 000 personer. Nästan 1 400 företag deltar. Det handlar om att spana in de allra senaste trenderna, och att visa upp sig. Ett udda inslag för att få uppmärksamhet mötte besökarna vid huvudentrén i morse: Ett demonstrationståg där budskapet från den kostymklädde mannen med megafonen var att e-posten förstör våra liv. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".