Vittne om hedersmord kan ha dödats

En kvinna med brittiskt medborgarskap påstås ha dödats av släktingar i Pakistan efter att ha vittnat i en hedersrelaterad rättegång i Sverige.

I Linköping har den Internationella åklagarkammaren inlett en förundersökning kring ett mord i Pakistan.

Per-Olof Östlund är chef på brottsutredningsroteln i Jönköping som utredde hotbilden mot kvinnan. De gjorde bedömningen att hon inte behövde vittnesskydd.

– Flera olika poliser har pratat med henne och frågat om hon känner sig rädd eller tror att det finns något hot mot henne. Hon har tydligt sagt att hon inte uppfattat något hot, säger han.

Kvinnan som påstås ha dödats i Pakistan vittnade i en svensk rättegång förra året.

Rättegången handlade om hennes kusin och kusinens man som blev beskjutna av en släkting eftersom de hade gift sig mot familjens vilja.

Två män i 20-årsåldern dömdes i maj förra året i Jönköpings tingsrätt till fängelse för brottet, bland annat efter den brittiska kvinnans vittnesmål.

Enligt uppgifter till både svensk och brittisk polis ska nu vittnet ha mördats när hon var på besök i Pakistan.

Varken svensk eller brittisk polis har kunnat bekräfta att kvinnan verkligen är död, men en svensk förundersökning har nu inletts.

Polismyndigheten i Jönköping diskuterade med kvinnan om hon behövde skydd, men eftersom hon själv bedömde att hon kunde känna sig säker ändå fick hon inget.

Eftersom kvinnan är brittisk medborgare gjorde brittisk polis en liknande utredning, men de gav henne inte heller något skydd.

Kickis Åhré Älgamo som ansvarar för Rikskriminalpolisens arbete mot hedersrelaterat våld ser det som ett misslyckande när polisen låter vittnen själva ta ställning till om de behöver skydd eller inte.

– Det är klart att det är ett misslyckande för då överlåter man det på en person som kanske är både stressad och pressad och har svårt att göra en sund egen bedömning.

Maria Höglund
maria.hoglund@sr.se

Sanna Wiberg
sanna.wiberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".