Michail Chodorkovskij. Arkivfoto: Misha Japaridze/Scanpix.
BERLIN

Film om Chodorkovskij visas mot alla odds

Kom på kant med de styrande i Moskva
1:37 min

En kontroversiell film om den fängslade före detta oljemiljardären Michail Chodorkovskij har premiär på filmfestivalen i Berlin i dag. Men det är en inte helt färdig version av filmen som visas för publiken eftersom filmen har stulits, inte bara en utan två gånger, från sin regissör.

Dokumentärfilmen Chodorkovskij innehåller bland annat vad regissören Cyril Tuschi säger är den första riktiga intervjun med Michail Chodorkovskij sedan han dömdes till sju års fängelse för stöld och pengatvätt år 2003.

Den gjordes i december, under rättegången då Chodorkovskijs straff förlängdes med ytterligare sju år. Cyril Tuschi fick prata med Chodorkovskij i tio minuter prick, en vakt knackade honom på axeln en gång i minuten med sitt automatgevär.

Från sin glasbur säger Michail Chodorkovskij att det är osannolikt att domaren får fatta ett självständigt beslut. För åtta år sedan räknades Chodorkovskij som världens rikaste man under 40, men han kom på kant med de styrande i Moskva och i dag ses han av många som världens mest framstående politiske fånge.

Under filmfestivalen i Berlin har uppståndelsen kring filmen om honom varit större än den runt stjärnorna på röda mattan, i alla fall sedan någon förra helgen bröt sig in hos produktionsbolaget och stal hårddiskarna med filmen.

Det var andra gången filmen stals och även om polisen talar om ett klassiskt inbrott så hävdar regissören att han under arbetet med filmen har hotats och övervakats.

En cyniker må ana en reklamkupp men regissören själv säger sig vara livrädd. De vill skrämma mig och jag måste erkänna att de har lyckats, säger Cyril Tuschi till tidningen Süddeutsche Zeitung.


BAKGRUND |

KULTURNYTT | | 9 februari 2011

| 15 juni 2004

| 9 december 2010

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".