BBC startar egen reporterutbildning

Det brittiska radio- och tv-bolaget BBC ska starta en egen journalistutbildning. Det är resultatet utredningen om BBC:s nyhetsjournalistik efter den brittiske vapenexperten David Kellys självmord.

David Kelly avslöjades som källan för BBC:s rapport förra året som beskyllde den brittiska regeringen för att medvetet ha ljugit om Iraks vapeninnehav.

Den skarpa kritik som BBC fick i vintras i utredningen om David Kellys självmord ledde till att företagets styrelseordförande och verkställande direktör avgick, och journalisten som gjorde inslaget där regeringen beskylldes för medvetna lögner om Iraks innehav av massförstörelsevapen sade upp sig.

En utredning tillsattes också om vilka lärdomar BBC behöver dra av Kellyaffären.

Förslag om förbättrade rutiner
Utredningen föreslår nu en rad förbättrade och åtstramade redaktionella rutiner och ett nytt system för hur BBC hanterar klagomål.

Ett av problemen förra året var att företagsledningen gick till försvar för ett inslag vars sanningshalt den inte hade kontrollerat. Och regeringens klagomål på BBC:s inslag om hanteringen av underrättelseuppgifter om Irak ledde till ett infekterat ställningskrig mellan regeringen och BBC:s ledning.

I framtiden skall företagsledningen inte vara inblandad i klagomålsprocessen och eventuella misstag skall följas av snabba rättelser.

Världsledande nyhetsföretag
Men utredningen säger också att BBC är ett världsledande nyhetsföretag som ses som en förebild i världen och att den ställningen måste upprätthållas.

Som ett led i det föreslår den att BBC startar en egen journalistutbildning för egen och andra massmedieföretags personal, en utbildning för ”förträfflighet” i journalistik.

BBC:s nya ledning har redan accepterat utredningens rekommendationer och kommer att genomföra dem. Den räknar med att företaget därmed kan lägga den den kris Kellyaffären utlöste bakom sig och gå vidare.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista