Domstolars ekonomi försenar rättsmål

Domstolsverket slår nu larm om att domstolarnas brist på pengar hotar verksamheten och riskerar leda till långa förseningar i målen.

I ett skarpt formulerat brev till regeringen skriver Domstolsverket att situationen nu börjar bli akut. Samtidigt efterlyser verket större politisk förståelse för problemen.

– Jag bedömer att risken är allvarlig för framtiden. Jag tror att det på många håll kommer finnas en uppenbar risk för att vi kommer få längre handläggningstider vilket kommer att gå ut över medborgarna, säger Stefan Strömberg som är generaldirektör för Domstolsverket.

Märker ni det här redan nu?

– Ja, vi märker att det är många domstolar som signalerar att de räknar med längre balans- och handläggningstider.

Antal mål ökar
Domstolsverket har en längre tid kämpat med underskott och har redan beslutat om ett sparpaket på 90 miljoner för domstolarna de kommande tre åren men det räcker inte enligt Stefan Strömberg.

Det som nu gör situationen akut är fortsatta krav på effektiviseringar samtidigt som att antalet mål som ska avgöras ökar kraftigt.

På två år har antalet mål som ska avgöras ökat med sex procent. I år är ökningstakten ännu större. Orsaken till det är både ny lagstiftning där domstolarna får ökad belastning och att polis och åklagare blivit snabbare på att utreda. Med dagens resurser hinner inte domstolarna med. Istället växer nu högarna

I skrivelsen till regeringen begär Domstolsverket därför 200 miljoner extra per år.

Stefan Strömberg efterlyser ett större politiskt stöd för de långsiktiga förändringar av domstolsväsendet som behövs för att klara av ekonomin och arbetsförhållandena i framtiden.

Enskilda politiker motarbetar sammanslagning
Just nu pågår en sammanslagning av många mindre tingsrätter, som Domstolsverket menar är nödvändig men som enligt Stefan Strömberg, närmast motarbetas av enskilda riksdagsmän som försöker rädda just sin lokala tingsrätt.

– Ja, man kan säga att intresset för domstolsväsendet verkar vara begränsat till den frågan. Intresset för hur man ska klara långtgående frågor upplever jag som ganska svalt, säger han.

Så det blir för mycket att värna om de egna lokala intressena?

– Ja, det är det intryck jag har, säger Stefan Strömberg.

Daniel Rundqvist
SR Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista