Militärrådets meddelande lästes upp i statstelevisionen. Foto: Scanpix

Militärrådet i Egypten: Sluta strejka

Poliser tågade mot inrikesministeriet
1:17 min

I Egypten har det styrande militärrådet nu på eftermiddagen uppmanat till ett slut på den våg av strejker och protestaktioner som Mubarakregimens fall har utlöst. Många lågavlönade statsanställda vågar nu för första gången strejka och demonstrera.

Utanför det statliga tv-huset vid Nilen demonstrerar flera hundra av Kairos busschaufförer som vill ha bättre lön och sänkt pensionsålder. På väg mot inrikesministeriet tågar flera hundra poliser som vill ha bättre lön och villkor.

På andra sidan Nilen, på vägen ut mot pyramiderna, parkerades 70 ambulanser i en aktion för bättre villkor för ambulansförarna. Och en strejk ute på Kairos flygplats har lett till att chefen för det nationella flygbolaget Egypt air har fått sparken.

Det bubblar i det nya Egypten. Uselt betalda offentliganställda som aldrig har vågat strejka eller demonstrera för bättre villkor gör det nu.

Det styrande militärrådet uppmanade i eftermiddags till ett slut på denna våg av strejker, och bad som det hette "medborgare och fackförbund " att spela sin roll för att återställa den av de senaste veckornas revolt illa skadade egyptiska ekonomin.

Det hade ryktats att militärrådet skulle förbjuda strejkaktioner i dag. Det gjorde det inte, ett sådant förbud hade stått militären dyrt i förlorad goodwill. Men strejkvågen är ett problem, vad den egyptiska ekonomin inte behöver nu är ytterligare bakslag.


FÖLJ UTVECKLINGEN | #link=245165#

TIDIGARE REPORTAGE |  #text=4318347#från Egypten och få en bakgrund till konflikten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".