1 av 2
2 av 2
Klicka för grafik

Snabba insatser mot fruktade dvärgbandmasken

"Tvätta händerna om du varit skogen"
1:53 min

Efter att den fruktade dvärgbandmasken hittats i en räv utanför Uddevalla ska nu fler rävar i området undersökas. Samtidigt uppmanas de som bor i området där räven sköts att vidta vissa försiktighetsåtgärder.

P4 EXTRA

– Avmaska hundar och om man plockar bär eller andra saker i skogen ska man tvätta händerna, säger Dan Christensson, veterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Under hela dagen har experter från flera myndigheter haft möten för att diskutera vad som ska göras efter att en räv utanför Uddevalla visat sig bära på parasiten dvärgbandmask. Först handlar det om att konstatera hur utbredd smittan är.

– Ta in fler rävar från Västra Götaland och framförallt Bohuskusten, säger Dan Christensson.  

Erfarenhet från andra länder visar att den sprider sig ganska långsamt med några kilometers utbredning varje år. Och Dan Christensson på SVA tror att det kommer bli svårt att bli av med dvärgbandmasken i Sverige.

Människor kan smittas via maskens ägg som hamnar på svampar och bär via djurens avföring. Samtidigt betonar SVA att risken att smittas är låg, men vill det sig illa kan masken orsaka så svåra skador på leven att smittade personer dör. Att den nu finns i Sverige gör att vi som rör oss i skog och mark måste tänka oss för.

– Man måste vara medveten om att i de områden där smittan kommer att etablera sig finns smittan och att man inte ska stoppa fingrarna i munnen. Plockar jag något ska jag skölja det först.  

Från Jägareförbundet har man idag varit i kontakt med Naturvårdsverket för att utreda möjligheten att förlänga jakttiden på räv. I vissa delar av landet är det redan om några veckor förbjudet att jaga räv, och därför utreds nu om det går att jaga längre.  

– Det kommer hur mycket frågor som helst från både allmänhet, hundägare och jägare i synnerhet som är oroliga för konsekvenserna för dem själva, deras hundar, bärplockning och jakt i framtiden, säger Daniel Ligne på Jägareförbundet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".