Roberto Maroni och Cecilia Malmström. Foto: Scanpix

Tunisiska emigranter bekymrar EU

Troligtvis finns brottslingar bland migranterna
1:37 min

Flera tusen tunisier har tagit sig över Medelhavet till den italienska ön Lampedusa de senaste dagarna. De flesta är ungdomar som flyr från våld och fattigdom men också brottslingar och gamla regimtrogna antas finnas med bland migranterna.

Bofasta på Lampedusa försöker att hjälpa några av de omkring 5 000 tunisier som har tagit sig till Lampedusa i små fiskebåtar. Omkring 40 människor befaras ha drunknat när deras båt rammades av en tunisisk motorbåt och ett stort antal människor föll i vattnet.

En källa på Tunisiens utrikesdepartement säger sig inte vara förvånad över strömmen av människor som försöker ta sig till Europa. Många är unga män från landsorten där arbetslösheten är hög, fattigdomen stor och framtidshoppet litet.

Men bland dessa övervägande unga män som försöker ta sig in i Europa tror man också att det finns brottslingar, som flydde ur fängelser under de kaotiska dagarna i samband med president Ben Alis flykt.

Dessutom antas en del gamla Ben Ali-trogna, och personer som fått fördelar under Ben Ali regimen, finnas bland migranterna.

Flera som stått regimen nära har fryst ut, sparkats från sina jobb, andra har misshandlats och några har dödats.

Italien ser migrantströmmen som ett stort problem och det pågår överläggningar på hög nivå mellan Italien och Tunisien. Också EU diskuterar med Tunisien i dag då EU:s utrikespolitiska chef Cathrine Ashton besöker Tunis.

Italiens inrikesminister Roberto Maroni har kritiserat EU för att göra för lite, men ansvarig kommissionär Cecilia Malmström förvånas över kritiken och säger att man inte ens har fått någon förfrågan från Italien om att hjälpa till.

-- Nej, jag blev lite konfunderad när jag såg det. Jag pratade med honom i helgen och mina medarbetare pratade med hans medarbetare. De sade att situationen är allvarlig men att de för närvarande inte behövde någon hjälp, säger Cecilia Malmström.


Tidigare rapportering:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".