Iransk demokratiaktivist vill ändra långsamt

Demokratiaktivist: "Vi får ha tålamod"
1:51 min

I Iran har säkerhetspolisen stoppat demokratidemonstranter i huvudstaden Teheran och flera andra städer i landet. Flera tusen oppositionella trotsade regimens förbud och gick ut på gatan. Flera har skadats och många har gripits.

LÄS OCKSÅ

Redan före demonstrationen har flera av ledarna hindrats från att delta. Mir Hossein Mousavi och Mehdi Karroubi har satts i husarrest och andra gripits.

Ekot har talat med Mousavis rådgivare Ardechir Amir Ar' Jomand på besök i Stockholm - och han anser att det som har hänt i Egypten och Tunisien väcker nytt liv hos de som vill ha demokrati Iran.

Dagens manifestation är ett stöd för demokratirörelsen i regionen, framförallt i Tunisien och Egypten, säger  Ardechir Amir Ar Jomand, oppositionsledaren Mousavis rådgivare.

 Samtidigt finns kraven från den iranska gröna rörelsen kvar, som manifesterade efter det omstridda presidentvalet 2009. Oppositionen anklagade då regimen för fusk när president Mahmoud Ahmanidejad omvaldes.

Under intervjun får han flera telefonsamtal med rapporter från Teheran, men han har inte hört något från oppositionsledarna Mousavi och Karrubi. Deras telefonledningar har avskurits och de har satts i husarrest.

Rörelserna för demokrati i Tunisien och Egypten kan inspirera regimkritiker i Iran, säger han. Men han menar att de återkommande demonstrationerna i Iran efter presidentvalet också inspirerat andra i Mellanöstern och Nordafrika.

– Vi vill ha demokratiska institutioner, yttrandefrihet, fria och rättvisa val och att politiska fångar ska släppas, säger Ardechir Amir Ar Jomand.

Han betonar att den gröna rörelsen vill ha demokratiska reformer inte en revolution. Mousavis rådgivare tror på en förändring, men inte till varje pris.

- Vi får ha tålamod, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".