Irakier oroliga över kidnappningar

De senaste tre månaderna har omkring 70 utlänningar kidnappats i Irak, många av dem har dödats, senast sydkoreanen Kim Sun Il. Oftast är det inte utlänningar som kidnappas, utan irakier.

En av de drabbade av de många kidnappaningarna i Irak är guldsmeden Razzaq Jabbar i Bagdad.

– Det började klockan sex på kvällen den åttonde juni när några killar kom hem till oss och sa att min son, den elvaårige Bashar hade blivit bortförd av några män i en bil. Klockan tio på kvällen kom telefonsamtalet från kidnapparna. De begärde hundratusen dollar i lösen annars skulle Bashar dödas, säger Razzaq.

Därmed börjar den sex dagar långa mardrömmen för Razzaq och hans son. Han skötte det utan inblandning av polisen. Efter många telefonsamtal och bilmöten gick kidnapparna med på en lägre lösensumma. Razzaq lovade att aldrig avslöja den och han fick sin son tillbaka.

Det här är inget enstaka fall. Bland välutbildade och relativt välavlönade människor i den övre medelklassen i Irak sprider sig skräcken för kidnappningar.

– Alla min vänner och kollegor är oroliga, säger Razzaq.

”Ockupationens fel”
Tidigare har dottern till hans vänner kidnappats, sen hans son. Alla tror att de står näst på tur. Razzaqs son blev naturligtvis alldeles förstörd efter bortrövandet. Han vågade inte gå utanför tomtgränsen. Nu har Razzaq skickat hela sin familj utomlands, till en början på tre månader. Kanske flyttar de för gott.

Razzaq visar runt i sitt hus som ligger i området Be-Yahah i Bagdad. Det är flott, men inte ens den övre medelklassen undgår de regelbundna elavbrotten, så det är väldigt varmt när inte luftkonditioneringen fungerar. Razzaq skyller kidnappningarna och laglösheten på USA.

– Det är ockupationens fel, säger Razzaq och menar att USA la ner alla viktiga organ som polisen och armén och därmed släppte de loss laglösheten.

Men USAs alla 140 000 soldater bidrar väl till ordningen?

– De bara skyddar sig själva, säger han.

Hoppet lever
Nu har han ett litet hopp om maktöverlämnandet, den åttonde juli.

– Om maktöverlämnandet sker på ett korrekt sätt, så kommer irakierna själva skapa säkerhet, tror Razzaq. Det kommer ta tid och frågan är om han kommer vara kvar i landet då.

Sten Sjöström, Bagdad
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".