Amnesty kritiserar övergrepp i Tjetjenien

Redan före attackerna i Ingusjien fanns mycket som tydde på att Tjetjenienkriget sprids till närliggande områden. Det anser Amnesty i en rapport som presenterades i Moskva under torsdagen.

Där skriver man att det är färre militära attacker men fler övergrepp mot mänskliga rättigheter.

Historien om Ali Chadajev är typisk för läget i den sydryska republiken Tjetjenien.

Ali och hans familj låg och sov när 25 beväpnade och maskerade soldater mitt i natten stormade hans hem. Alis papper behövde kollas och han fick följa med militären. Hans mamma fick samtidigt beskedet att Ali kunde släppas om mamman betalade militären 20 000 kronor.

Det tog elva dagar var innan pengarna var ihopsamlade och familjen fick tillbaka sin son, svårt misshandlad men i livet. Han fick tillbringa flera veckor på sjukhus.

Ett halvår senare dök den lokala militärchefen upp och tvingade familjen att skriva på ett papper att ingen skulle anmäla övergreppen. Efter ytterligare två månader blev pojken hämtad av militären på samma sätt och på det år som gått sen dess har ingen sett honom.

”Konflikt utan spelregler”
Ali är inte ensam. Tusentals människor har försvunnit spårlöst i det som Ryssland kallar sitt krig mot terrorismen. Amnesty beskriver en konflikt helt utan spelregler och människovärde som det senaste året inneburit färre militära operationer men fler övergrepp av militären enligt Amnesty.

Det handlar om grupper med ryska militärer som åker runt och pressar folk på pengar, misshandlar, torterar och våldtar både män och gravida kvinnor.

Det är få som vågar anmäla övergreppen och ingen ställs inför rätta. Minst lika brutal som den ryska militären är enligt Amnesty den förre presidenten Kadyrovs sons livvaktsstyrka.

Ingusjien indraget i konflikten
Lägg till fanatiska terrorister som de som häromdagen attackerade och dödade uppemot 100 människor i grannrepubliken Ingusjien och konflikten i regionen blir än brutalare. Det är enligt Amnesty nu en regional konflikt.

Det senaste året har attacker från båda sidor även i Ingusjien blivit vanligare. Amnesty berättar om 20-åriga Mosa som tillsammans med fyra kompisar satt en kväll i sin bil intill en flod i Ingusjien.

Helt plötsligt dök en ryska attackhelikopter upp och började skjuta raketer mot bilen. Mosa dog direkt och hans tonåriga kompisar flydde men den ryska helikoptern fortsatte skjuta raketer mot de flyende ungdomarna. Två av dem dödades.

Ovillighet att förhandla
Amnesty skriver i sin rapport att EU-länderna blivit sämre på att ta upp Tjetjenienfrågan i samtal med ryska ledare. Amnesty uppmanar Ryssland att respektera mänskliga rättigheter och släppa in OSSE men den ryskvänliga tjetjenska ledningen avvisar OSSE:s närvaro.

En av de ryskvänliga ledarna i Tjetjenien, Taus Sjabrilov, säger ”att så fort OSSE kommer, ska de börja förhandla med de illegala rebellerna, och det vill vi inte”.

Edvard Unsgaard, Moskva
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista