Ahmed Ben Bitour, före detta premiärminister, vill att regimen Bouteflika inleder förhandlingar om demokrati i Algeriet. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio.

19 års undantagstillstånd snart över

"Reformer räcker inte"
2:02 min

President Bouteflika i Algeriet väntas mycket snart häva undantagstillståndet, som pågått i 19 år. Han har också presenterat projekt för att ge ungdomar jobb, men frågan är om det räcker.

Men den tidigare premiärministern Ahmed Ben Bitour tror inte att reformer räcker för att stävja missnöjet, utan algerierna kommer att kräva att militärregimen lämnar ifrån sig makten, säger den tidigare premiärministern:

– Jag tror inte att reformer, hur bra de än är, kommer att räcka. För vi befinner oss i en brytningstid, säger Ahmed Ben Bitour, som var premiärminister under president Bouteflika vid millennieskiftet. Det finns igen återvändo nu, utan regimen bör förhandla fram en demokrati. Det som hittills har kallats ett folkstyre här, har bara vara kosmetiskt, hävdar han.

Senast i går blev det våldsamma upplopp i en mindre stad här i Algeriet, och förstasidan i en av tidningarna visar en ung man, som kastar sten framför stora eldslågor.

Ahmed Ben Bitour befarar att militärregimen väljer att avveckla undantagstillståndet, för att sedan införa enskilda dekret och lagar, som blir ännu mycket hårdare.

Han menar att förändringsprocessen tar fart om protesterna fortsätter och växer, om olika grupper enas och sedan behövs något som utlöser revolten, precis som i Tunisien med grönsaksförsäljaren Mouhamed Bouazizi, som tände eld på sig själv.

– Vad går inte att förutse, men att demonstrationen i lördags möttes av tiotusentals poliser har väckt många, menar han.

Frankrike och USA varnar nu också president Bouteflikas militärregim att använda våld mot folkets protester.

Den tidigare premiärministern pekar på att makthavare inte längre kan fly till tillgångar utomlands. Den tiden är över, säger han, och därför borde regimen söka en hedervärd förändring, säger han.

Algeriet är inte annorlunda än Tunisien och Egypten. Fattigdom, korruption och arbetslöshet bland de unga är detsamma här som där, säger Ahmed Ben Bitour.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".