Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix

Unionen kräver reallöneökningar

"Våra medlemmar förväntar sig tillväxt"
1:44 min

Reallöneökningar, det är det krav som privattjänstemännen i fackförbundet Unionen ställer överst på sin lista inför höstens avtalsrörelse. Sveriges ekonomi är febrig just nu, anser Unionen, och förbundsordföranden Cecilia Fahlberg säger att det bör finnas utrymme för höjda löner.

– Det är definitiv så att våra medlemmar förväntar sig tillväxt också i plånboken nu. Det har vi sett i de medlemsenkäter som vi har gjort. Och vår bedömning är också att det finns förutsättningar för högre nivåer. Medlemmarna tog ett väldigt stort ansvar direkt efter finanskrisen, och inte minst 2010, i de väldigt låga lönenivåer som vi avtalade om då, säger Cecilia Fahlberg.

Unionen, med nära en halv miljon medlemmar i det privata näringslivet, är en av de riktigt tunga parterna på svensk arbetsmarknad. Den febriga ekonomin kommer att ge goda vinster i näringslivet, enligt Unionens ekonomiska prognos i dag. Men Cecilia Fahlberg försäkrar att Unionens krav kommer ändå att vara måttliga:

– Det är  balansgången, att få ut optimalt i plånboken för våra medlemmar, men inte på ett sätt som äventyrar svenska företagskonkurrenskraft, eller att inflationen äter upp löneökningarna.

I fjolårets avtalsrörelse skakade det till i den modell som utvecklats på senare år på svensk arbetsmarknad: Fack och arbetsgivare på det konkurrensutsatta, privata området gör upp om ett gemensamt industriavtal, som sen blir norm för andra avtalsområden. I fjol var det just Unionen som valde att gå före andra och teckna ett separat avtal.

Och förbundsordföranden Cecilia Fahlberg utesluter inte att Unionen kommer att göra om samma sak igen, i förhandlingarna i höst om 2011 års löner.

– Naturligtvis så vill vi ha den gemensamma styrkan och det nära samarbetet. Men det som är allra viktigast är att vi träffar avtal om löneökningar som ger så mycket till våra medlemmar som möjligt, men som också tar det här ansvaret som vi som stort förbund måste ta.

Utbildning på jobbet och bättre balans mellan jobb och privatliv är andra krav som Unionens medlemmar vill att förbundet driver i höstens förhandlingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".