Välgörenhet går till sopor

Välgörenhetsorganisationer förlorar flera miljoner när kommunerna börjar ta betalt för att frakta trasiga skor och kläder till sopförbränningen, något de tidigare gjort gratis. (SR Uppland)

Flera miljoner kronor mindre går till de behövande. Det blir effekten när allt fler kommuner i landet börjar ta betalt av hjälporganisationer som skickar trasiga kläder och skor till sopförbränningen, en avgift som många kommuner tidigare bortsett från för att bidra till välgörenheten.

På Röda Korsets insamlingsverksamhet Kupan i Uppsala kommer man nu tvingas nu betala stora summor bara för att bli av med trasiga skor och kläder som människor skänkt, säger föreståndaren Mikael Eriksson.

– Det har ju funnits avgifter men de har ju tidigare varit vänliga att överse med oss, eftersom vi har varit en ideell organisation. Jag har räknat på att mellan fyrtio och femtiotusen per år går till avgifter. Vi kommer inte att kunna hjälpa så många som vi behöver, säger han.

Trots att man på Kupan uppmanar människor att bara skänka hela och rena kläder får Röda Korset i Uppsala varje år in runt 25 ton kläder och skor som är i så dåligt skick att man måste köra grejerna direkt till soptippen.
Hittills har Uppsala kommun bjudit på avgiften som tas ut vid förbränningsstationen men från första juli upphör förmånen och den lokala Röda korsföreningen tvingas betala nästan 50 000 kronor i sopavgifter.

Drabbar behövande
Hjälporganisationerna i Sverige tvingas nu ta allt mer av sina insamlade medel för att betala sopavgifter till kommuner. Röda Korset i Sverige betalade förra året en miljon kronor för att bli av med trasiga och smutsiga kläder som inte gick att skicka som bistånd.

Myrorna, som är en annan stor hjälporganisation, tvingas i dag att betala ännu mer.

– Det är två miljoner av vinsten som egentligen skulle gå till de som har det svårast i samhället. Det är jättemycket pengar. Det kunde göra oerhört gott om de hamnade på rätt ställe, säger Johan Oljekvist som är organisationens chef.

Kommunerna bestämmer själva avgiften
Peter Wenster jobbar med avfallsfrågor på Svenska Kommunförbundet. Att fler kommer tar betalt av hjälporganisationerna beror på den dåliga ekonomin i kommunerna.

– Det är som allt annat, vi måste ta ut de faktiska kostnaderna för det här. Och det står varje kommun fritt att bestämma på vilket sätt man vill göra det.

Vad ger ni för rekommendation till kommunerna?

– Vi ger inga rekommendationer i dagsläget, men vi ska titta på det här lite grann, säger Peter Wenster.

Jonas Alsgren, SR Uppland
Anders Königsson, SR Uppland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista