Obama föreslår stora nerskärningar

Hårda budgetmanglingar väntar
1:26 min

President Barack Obama vill minska budgetunderskottet med sammanlagt 1.100 miljarder dollar under de närmaste tio åren. Men först kommer det att bli en rejäl ökning av underskottet.

Det budgetförslag Obama presenterade i dag gäller budgetåret 2012 som börjar den 1 oktober i höst. Men samtidigt lades det fram en ny prognos för underskottet det här budgetåret, och det skrivs upp till 1.600 miljarder dollar. Alldeles nyligen låg prognosen på under 1.500 miljarder dollar. Den nya siffran innebär ett minus på nästan 11 procent av BNP.

När Obama i dag presenterade sin nya budget konstaterade han att USA är inne på en ohållbar väg, och han föreslår omfattande nerskärningar. Redan nästa år, hävdar han, ska underskottet minskas med 400 miljarder dollar, ett resultat av både utgiftsnerskärningar och ökad tillväxt.

Under de kommande tio åren ska budgetunderskottet minskas med 1.100 miljarder dollar. Från och med 2015 , sägs det, ska underskottet i procent av BNP ligga på drygt 3 procent.

Det ska bli små nerskärningar på pensioner, sjukvård och militären - så det blir desto kraftigare på andra områden. Obama medgav att det kommer att drabba flera program riktade till USA:s fattiga.

Republikanerna är inte nöjda, utan de vill att statsutgifterna ska minska ytterligare och redan innevarande budgetår. Deras hållning är viktig eftersom budgeten måste antas av representanthuset där de har majoritet. Så vad som väntar nu är flera månader av hårt manglande i den amerikanska kongressen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".