Ägarna släpper taget om Boultbee Stockholm

Advokat tar över
1:32 min

De brittiska ägarna släpper kontrollen över det krisande och kritiserade fastighetsbolaget Boultbee Stockholm Holding, som äger flera köpcentrum i och omkring Stockholm.

Juristen Lars Söderqvist har på finansiärernas initiativ klivit in som ensam i styrelsen för bolaget. Han ska prata med de missnöjda hyresgästerna.

– Allt missnöje, i den mån det är befogat, vilket jag tror att det ofta är, ska vi naturligtvis göra något åt, säger Lars Söderqvist.

Missnöjet med Boultbee är stort, trots att det brittiska moderbolaget har släppt kontrollen över bolaget till ett antal banker.

– De har pressat upp hyrorna på ett sådant sätt så att det går inte att bedriva affär längre. Handlarna har upplevt sig helt rättslösa, säger Kjell Hedqvist i föreningen Centrumsamverkan, som för hyresgästernas talan.

– I ett förvaltningsbolag ska det finnas väktare, städare – men det har framför allt varit advokater som har varit anställda, och det är fel, säger Kjell Hedqvist.

Kvar som förvaltare blir Boultbees förvaltningsbolag EFM.

– Det är inget val som jag har utan det är ett avtal som finns mellan bolaget och förvaltningsbolaget, säger advokat Lars Söderqvist.

Boultbee Stockholm Holding har länge haft stora ekonomiska problem. De ska enligt den nytillträdda styrelseordföranden Lars Söderqvist nu vara lösta. Men hur vill han inte berätta, inte heller vem som kommer att bli ny ägare till aktierna i Boultbee och därmed ett antal köpcentrum.

– Jag tror att det inom en rätt snar framtid kommer att lämnas besked om detta, men det är ingenting som jag kan kommentera nu, säger Lars Söderqvist.

Lars Söderqvist är en smula svävande på frågan om affärsidkare kan få se sänkta hyror.

– Jag har ingen uppfattning om vilka hyresnivåer det blir. Däremot så tror jag att det finns all anledning att se över strukturen över huvud taget i galleriorna, säger Lars Söderqvist.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".