Dyrare sjukresor drabbar pensionärer

Sedan början av förra året har över hälften av landstingen höjt patientavgifterna för sjukresor. Sveriges Pensionärsorganisation oroas nu för att en del patienter inte har råd att söka vård.

– Själva prishöjningen på resan kanske inte är helt avgörande, men man kan säga att alla avgifter sammantagna kan omöjliggöra ett besök. Det är det som är oroväckande, det ska inte behöva gå till på det sättet. På något sätt måste man ordna så att de som har ont om pengar också får möjlighet att gå till doktorn eller åka till sjukhuset, säger Nils Gustavsson, vice ordförande i Sveriges Pensionärsorganisation.

Enligt en särskild lag om sjukresor ska alla ha råd att ta sig till en läkare. Därför ersätter landstingen patienter för resor som krävs för att få sjukvård.

Det gäller oavsett om resan går i egen bil eller med andra färdmedel, som tåg eller buss. En patient som är för sjuk för att ta sig fram själv får ersättning för taxiresor.

Höjda egenavgifter
Sedan början av 2003 har över hälften av landstingen höjt patienternas egenavgifter för dessa sjukresor, visar en rapport från Landstingsförbundet.

Ivrigast har Stockholm och Västra Götaland varit. Patienter som bor där måste betala 140 respektive 150 kronor själva för taxiresor vid läkarbesök.

Det betyder att vissa patienter får betala totalt 300 kronor för att resa till och från doktorn. Till det ska läggas kostnaden för själva läkarbesöket och eventuella mediciner. Då kan patienten få betala uppemot 1 000 kronor för ett enda besök hos doktorn, enligt Landstingsförbundets beräkningar.

– Detta omöjliggör för många människor att ta den här kostnaden för ett besök. Det är bara så, säger Nils Gustavsson.

”Höjda egenavgifter inget hinder”
Folkpartisten Jonas Andersson, som är regionråd i Västra Götaland, tror inte att egenavgifterna för sjukresor hindrar patienter från att söka sjukvård. Samtidigt håller han med om att det för en del kan vara svårt att betala upp mot 1 000 kronor för ett enda läkarbesök.

– Samtidigt kan man säga att det inte blir dyrare än 4 000 kronor för patienten under en tolvmånadersperiod med de högkostnadsskydd som finns för både patientavgift, sjukresor och medicin, säger han.

Jonas Andersson tycker att regionen gjort en riktig prioritering då avgiften för sjukresorna höjdes. Syftet var att pressa regionens kostnader för sjukresor, och det har lyckats, säger han.

– När sjukvården har knappt med resurser är det viktigare att ha resurser till själva vården och då är det rimligt att patienter får betala lite mer själva för att ta sig till hälso- och sjukvården, säger Jonas Andersson.

Annika Lund
annika.lund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".