Mehdi Mohammed Ghezali.

Ghezali kan snart få besked om sin framtid

Redan om ett par veckor kommer det amerikanska försvarsdepartementet att avgöra vilka fångar som kan börja släppas från Guantánamobasen på Kuba.

En av fångarna är svensken Mehdi Ghezali som genom de nya processerna kan komma att få besked om sin framtid.

Nästa vecka kommer det amerikanska försvarsdepartementet att börja kontakta utländska regeringar för att få in all nödvändig information om de fångar som hålls inspärrade på den amerikanska Guantánamobasen, det meddelade Pentagon på onsdagskvällen.

Om ytterligare ungefär en vecka börjar militären granska varje fall, för att sedan avgöra vilka av Guantánamo-fångarna som kan släppas.

Diplomat ligger lågt
Kabinettsekreterare Hans Dahlgren vid utrikesdepartementet säger till Ekot att han inte vill kommentera vad det här får för betydelse för den 24-årige svensken Mehdi Ghezali som ju sitter inspärrad på Guantánamo sedan december 2001.

Hans Dahlgren säger att han inte vill kommentera i det här skedet eftersom det inte skulle gynna fallet men det pågår diplomatiska kontakter mellan den svenska och amerikanska regeringen, säger kabinettsekreteraren.

Nästan 600 fängslade på basen
595 personer sitter fängslade på den amerikanska militärbasen Guantánamo de flesta greps under kriget mot talibanregimen i Afghanistan och har alltså hållits inspärrade i mer än två år, utan rättslig prövning.

De processer som Pentagon inleder nu är inga vanliga rättegångar, utan innebär att varje fånge får möjlighet att tala för sin sak inför en militärpanel som sen avgör om fången utgör ett hot mot USA:s säkerhet eller inte.

Förhören sker utan offentlig insyn. Om militärpanelen anser att fången är ofarlig, så kan den amerikanske marinchefen Gordon England sen besluta om omedelbar frigivning.

Betydelsen kan ha överdrivits
En detaljerad rapport i New York Times tidigare i veckan hävdade att USA har överdrivit Guantánamo-fångarnas betydelse.

Ingen av dem som hålls fängslade är ledande inom terrornätverket al-Qaida, skrev tidningen i måndags.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista