USA ger upp krav om specialregler för fredsbevarande styrkor

USA försöker inte längre få ett undantag för amerikanska FN soldater vid internationella brottmålsdomstolen, ICC.

Trots hårdhänta påtryckningar så vägrar FN:s säkerhetsråd att gå med på att låta amerikanska fredsbevarande styrkor skyddas från åtal.

Ett sådant undantag har funnits de senaste två åren men löper ut den 30 juni.

– Hädanefter måste USA ta med i beräkningen att våra trupper kan komma att ställas inför ICC, när vi bestämmer oss för om vi skall delta i FN operationer eller ej, säger USA:s biträdande FN-ambassadör James Cunningham.

Mer än så kommenterar den amerikanska regeringen om man återigen tänker hindra fredsbevarande operationer.

Ovanligt med motståndet
Det är ganska sällan som USA stöter på motstånd i säkerhetsrådet. FN:s vägran att ställa sig bakom Irakinvasionen i fjol var ett av få undantag.

Sedan dess har USA åter fått säkerhetsrådets stöd för sina Irakplaner. Så kom avslöjandena om fångövergreppen i Abu Ghurayb och i fredags uppmanade FN:s generalsekreterare Kofi Annan rådet att inte gå med på ytterligare ett års immunitet för amerikanska soldater och sa att det både är juridiskt tveksamt och moraliskt fel.

Säkerhetsrådet verkar ha lyssnat trots att USA utövat hårda påtryckningar enligt källor i FN.

USA har vägrat hela vägen
Ända sedan FN:s permanenta brottmålsdomstol för krigsförbrytelser, ICC, skapades så har USA vägrat att delta.

Det betyder att amerikanska soldater från till exempel Irak eller Guantánamobasen inte kan åtalas vid domstolen.

Vita huset motiverar sitt avståndstagande från ICC med att risken är allt för stor för att olika länder ska använda domstolen i politiska syften.

USA hotade dra sig ut operationer
Det undantaget som nu diskuterats i FN:s säkerhetsråd gäller alltså inte amerikanska trupper, utan bara amerikaner som deltar i fredsbevarande insatser under FN:s beskydd.

När ICC skapades så hotade USA att förhindra sådana operationen om inte amerikanska FN-soldater undantogs från brottmålsdomstolen och fick på så sätt igenom ett undantag.

Men det gäller bara ett år i taget och förnyades i fjol. Men nu upphör undantaget att gälla den 30 juni, samtidigt som den USA-ledda ockupationsmakten i Irak ska lämna över styret till en irakisk övergångsregering.

Marie-Jeanette Löfgren, New York
marie-jeanette.lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista