Presenterade stora nedskärningar i nästa års budget. Foto: Carolyn Kaster /Scanpix.

Stora nedkärningar i amerikansk budget för 2012

Obama skär ner
1:18 min

USA:s president Barack Obama har lagt fram sitt budgetförslag för 2012. Där föreslår han hårda och smärtsamma nedskärningar för att få ner det galopperande budgetunderskottet i USA.

– Det här är bara som en första avbetalning, det kommer att krävas fortsatta hårda åtstramningar, sa Obama när han presenterade budgeten som nu går till kongressen.

Underskottet i statens affärer ska dras ner med 500 miljarder dollar från hisnande mer än 1 600 miljarder dollar i år. Detta genom minskade utgifter, vissa skattehöjningar, att stimulanspaketen upphör och genom att tillväxten i ekonomin ökar, samtidigt som staten gör vissa satsningar på till exempel utbildning och ren energi.

Men det här är bara början, på tio år räknar Obama med att minska budgetunderskottet med 1 100 miljarder dollar.

Obama meder att nedskärningarna kommer att bli smärtsamma och också drabba de allra fattigaste i USA, men det finns ingen annan väg, säger han. Republikanerna kritiserar Obama för att inte gå långt nog, de kräver att statsutgifterna minskar ännu mer och redan i år. Deras stöd är avgörande eftersom budgetpaketet måste godkännas i representanthuset där de har majoriteten. Obamas budgetförslag idag är bara början på en lång dragkamp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".