Fastighetsmäklare fördubblar vinster

Det är goda tider för de svenska fastighetsmäklarna. På två år har den sammanlagda vinsten för Sveriges största mäklare fördubblats, visar en granskning som Ekot har gjort.

Att det är bra fart märker Fredrik Nildén. Han är mäklare hos Svensk fastighetsförmedling, och är tillsammans med en kollega just i färd med att sälja en lägenhet i Stockholms innerstad.

– Det är bra tider, det är en bra konkurrens, det är en bra marknad att jobba på, säger Fredrik Nildén.

Vinster har fördubblats
Det har nästan blivit till ett folknöje att gå på hus- och lägenhetsvisningar. Låga räntor gör att många kan vara med och bjuda på bostäder för miljontals kronor.

Nu märks den snabba bostadskarusellen också i mäklarnas vinstsiffror. Ekot har gått igenom årsredovisningen för ett tjugotal av de största firmorna i branschen. På två år har deras sammanlagda vinster mer än fördubblats.

Till exempel har Föreningssparbankens fastighetsbyrå ökat resultatet från 6 till 26 miljoner kronor. Skandiamäklarna gjorde i fjol en vinst på 5 miljoner, mot ett par hundra tusen för två år sedan. Erik Olsson har trefaldigat sin vinst, och Bjurforsgruppen tjänade in dubbelt så mycket i fjol som ett par år tidigare

Även uppåt för landsorten
De här stora firmorna är framför allt verksamma i storstäderna. Men det är sötebrödsdagar också för mäklarna i landsorten.

Hans Westelius är regionchef på Svensk fastighetsförmedling, som är en sammanslutning av fristående mäklare runt om i landet.

Han tycker att de senaste åren varit de bästa på länge för branschen i hela landet, inte bara i storstäderna.

– Tittar man på omsättningssiffror finns ju de största omsättningarna i storstäderna och de lite lägre på landsorten. Men tittar man på lönsamheten kan jag inte påstå att den är högre i storstäderna än i landsorten, säger Hans Westelius.

Kalle Nilsson
kalle.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".