Mobilmässan

Små företag hoppas på stort kontrakt med IT-jättar

2:06 min

Den pågående mobilmässan i Barcelona lockar världens ledare inom mobil telefoni och IT. Men hit kommer också många små företag, några med stora förhoppningar om att slå igenom på den globala marknaden.

Bland de företag som hoppas bli framgångsrika på mässan finns svenska Preview, som startats av Magnus Jansson, från Bjärehalvön.

– Lyftet i ekonomisk bana är ett stort kontrakt såklart, så vi kan bygga vidare och anställa fler människor, vi kan verkligen få ett sving av det här, säger Magnus Jansson.

Vad säger Google och Facebook, de kontakter ni haft?

– De är imponerade.

Magnus Janssons företag tillverkar en tjänst som hjälper betraktaren att se miljöer inte bara i 360 grader utan också varvet runt vertikalt. En lägenhetsspekulant till exempel ska visuellt kunna se rummen precis som det ser ut, från mobiltelefonen.

Han hoppas nu på ett kontrakt med någon av jättarna Google, Facebook eller Sony.

– För att ge en siffra, 8-9 miljoner kronor per år, per bolag. Förhoppningarna är höga, säger Magnus Jansson.

På mobilmässan i Barcelona talar den här veckan Microsofts VD Steve Ballmer och många andra tunga namn från den mobila dator världen.

Bland de svenska deltagarna finns PTS - Post och Telestyrelsen, som är här för att ge råd till länder i Afrika om hur fördelningen av frekvenser för bredband. PTS ser det här som bränslet till den explosiva utvecklingen av bredbandtjänster. 

Sverige ligger långt framme när det gäller de nya riktigt höga hastigheter på näten, säger Urban Landmark, chef för spektrumavdelningen på PTS.

– Vi ger förutsättningar till att använda spektrum på ett flexibelt sätt och att vi inte ger några regler som stoppar den här utvecklingen. Sedan är det marknaden som ser möjligheterna och marknaden bygger näten. Det är inte myndigheten som gör det. Vi ger bara möjligheten, vi har gett möjligheten nu för att marknaden kan nät med 100Mb/s.

Men kommer operatorerna att bygga ut i den här takten som du förutspår, med tanke på att det är så stora investeringar?

– Det vi har gjort tidigare med 3G-nätet. Är att vi har väldigt bra infrastruktur i Sverige, som täcker 99 procent av befolkningen redan nu. Den infrastrukturen är enkel och billig att uppgradera.

Sören Granath, Barcelona

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista