1 av 3
Annika Winsth. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix
2 av 3
Stefan Fölster, Svenskt näringsliv. Foto:Bertil Ericsson/Scanpix
3 av 3
Pär Magnusson från banken RBS. Foto: RBS.

Analytiker ser höjningen som rimlig

"Överraskning väntar hushållen"
4:48 min

Riksbankens höjning av reporäntan till 1,5 procent förvånar inte analytiker. Höjningen var väntad, men blev inte så tuff som en del hade väntat sig. Men det blir fler höjningar senare i år.

Stefan Fölster, Svenskt Näringsliv:

– Svenska hushåll är nu väldigt högt belånade och många har rörliga lån. Det är slående att hushållens förväntningar om framtida räntehöjningar ligger under det som Riksbankens räntebana tyder på. Det verkar som om många hushåll är in för en överraskning dom kommande åren. Många hushåll kommer inte kunna öka konsumtionen så som de hade tänkt sig.

– Även fackföreningar och deras medlemmar är inte hjälpta av stora löneökningar som sen äts upp av räntehöjningar. Därför tror jag att det borde finnas en insikt med rimliga löneökningar.

Pär Magnusson, RBS, Royal Bank of Scotland:

-- Inte förvånande, höjningen var väntad och ligger i linje med det vi förutspått. Helt i linje med marknadens förväntningar. Som vanligt fanns också de två motståndarna i styrelsen som reserverade sig.

– Riksbanken förblir hökaktig, eftersom det är mer aktivitet i ekonomin så behövdes det en höjning.

- Jag tycker att de är lite för hökaktiga och kan komma att tvingas backa från den linjen sernare i år. Den monetära politiken har mycket stor påverkan på kronans värde. Kostnaden för människors lån har ökat betydligt mer än reporäntan och det kommer i sin tur påverka offentlig konsumtion under andra halvåret i år. När det gör det kommer det krävas en nedkylning av riksbanken, som inte kan fortsätta höja reporäntan i samma tak.

– Dessutom har de inte tagit med riskerna i eurozonen.

Lars Ernsäter, LO ekonom:

Vi har inte något emot räntehöjningen, eftersom det är bra fart i svensk ekonomi. Men vi tycker att räntebanan är för brant, de stegvisa höjningarna går för fort och är för höga. Det kan innebära problem både vad gäller efterfrågan och arbetslösheten.

– Vi menar ju att även med den räntebana som Riksbanken har lagt med flera höjningar i år, så blir arbetslösheten för hög på några års sikt. Då kräver det en lägre räntebana.

Daniel Lind, ekonom Unionen:

-- Många av våra medlemmar är mycket belånade. Det ligger ett ansvar på Riksbanken att strama åt när det gäller utlåningen. Inför avtalsförhandlingarna i höst finns höjda räntor med redan.

--  Den globala inflationen med råvaror och högre energipriser kan spilla över på svensk ekonomi, det kan indirekt tvinga upp räntorna ytterligare.

Annika Winsth, Nordea:

– Det var ett klokt beslut att höja. Men styrelsen är fortfarande splittrad med samma två medlemmar som röstade emot en höjning av reporäntan och räntebanan.

– Vår bedömning är att även företagen kan hantera en högre ränta. Företagen och svensk ekonomi går bra.

Elisabet Koppelman, SEB:

– En något försiktigare höjning än väntat. Det är en mjuk räntebana och förväntningarna var på en högre höjning.

Knut Hallberg, Swedbank

– Höjningen ligger i linje med våra förväntingar och vi ser en marginell ökning av räntebanan. Det är små förändringar i förhållande till prognoserna, vilket delvis beror på en något högre inflation.ANALYST COMMENT:

– Deras förutsägelser när det gäller kronans värde är förvånande svag, när vi ser att kronan fortsätter att stärkas, säger Knut Hallberg.

– Fortfarande finns det två styrelseledamöter i Riksbanken som hade velat ha en mindre brant räntebana. Vår känsla var att det skulle bli än brantare räntebana, en snabbare höjning än den vi ser nu, säger Hallberg.

Michael Grahn, Danske Bank:

Höjningen var väntad, men något lägre än marknaden hade befarat och det syns nu på marknadsreaktionerna.

– Förvånande var att Karolina Ekholm och Lars Svensson ännu en gång reserverade sig mot beslutet. Det fanns de som trodde att de inte skulle göra det den här gången.

– Vår bedömning ligger kvar att reporäntan kommer vara 2,75 procent vid årets slut.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".