Berlusconi ställs inför rätta

2:22 min

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi ska ställas inför rätta för maktmissbruk och för att ha köpt sex av en minderårig. Det beslutade en domare i dag. Berlusconi själv nekar till anklagelserna och avfärdar dem som politiskt motiverade av motståndare som vill få bort honom från makten.

– Det är genant, äckligt och skamligt, sade 74-årige Berlusconi när han tidigare kommenterade åklagarnas anklagelser mot honom.

I dag har han ännu inte sagt ett knyst om det faktum att han kommer att ställas inför rätta. Berlusconi ställde in en planerad presskonferens om immigration och istället har en av hans advokater gjort ett kort uttalande.

--Vi förväntade oss inget annat, var advokatens kommentar till att det nu blir rättegång.

Silvio Berlusconi har många gånger varit i blåsväder, och många gånger har också hans kvinnoaffärer varit föremål för mediers intresse, men hittills har Berlusconi lyckats värja sig.

Enligt anklagelserna har premiärministern köpt sex av en då 17-årig nattklubbsdansös. Eftersom hon var under 18 år betraktas det som brottsligt.

Både Berlusconi och ”Ruby” som hon kallas nekar till att han har köpt sex av henne, men hon har erkänt att hon fått pengar av premiärministern.

Nästa anklagelsepunkt, den om maktmissbruk, är mycket allvarlig. När Ruby greps misstänkt för stöld, ska Berlusconi ha ringt till polisen och försökt övertala dem att släppa henne.

Enligt åklagarna ville inte Berlusconi riskera att hon avslöjade sin affär med honom, men Berlusconi har sagt att han ringde till polisen för att han ville undvika en diplomatisk kris. Han trodde att Ruby var Egyptens president Mubaraks systerdotter hävdar han, något som inte stämmer.

Silvio Berlusconi har många gånger klarat sig från anklagelser och brottsmisstankar, men den kommande rättegången ses som den hittills svåraste utmaningen, och i helgen demonstrerade kvinnor runt om i Italien med budskapet "avgå Berlusconi".

– Vi skäms, i andra länder skrattar de åt oss sa en av kvinnorna.

Sedan konstitutionsdomstolen hävde premiärministerns åtalsimmunitet i januari har domare också beslutat att återuppta två gamla fall som gäller skatteflykt och misstänkta mutor för att få en skattejurist att vittna falskt.

Den nu aktuella rättegången om sexköp och maktmissbruk kommer att inledas den 6 april.