Kvinnor demonstrerar i Bahrain. Foto: Hasan Jamali/Scanpix

Protesterna sprider sig till Bahrain

Upprop startades på Facebook
1:47 min

Från det lilla kungadömet Bahrain rapporteras de senaste dödsfallen i den protestvåg som sveper över arabvärlden med inspiration hämtad från Tunisien och Egypten. Bahrains shiamuslimska opposition lämnade i dag också parlamentet i protest sedan två shiamuslimer dödats i de senaste dagarnas protester mot den sunni-dominerade regimen.

Ett filmklipp från en demonstration i Bahrain i går visar polis som skjuter skarpt och går till attack mot en i panik flyende människomassa. Klippet är sannolikt från igår, filmat med mobilkamera och utlagt på internet - ännu ett exempel på arabvärldens blogg-, Facebook- och internetdrivna revolution.

Protesterna i går i det lilla strategiskt belägna kungariket, med resultatet hittills två döda och ett 50-tal skadade, var typiskt arrangerade via Facebook, med inspiration från Egypten och Tunisien. Målet är att störta regimen, och uppropet hade efter bara några timmar 22.000  sympatisörer.

Meddelandet löd; "detta är din chans att bereda vägen för politiska och ekonomiska reformer så som  sker på andra håll i mellersta östern. Folket kräver reformer av regimen."

Tusentals gav sig ut på gatorna och gav eftertryck åt kraven. Så också i dag, inlett med ett begravningståg för den i går dödade. Nytt polisangrepp, ännu en dödsskjuten. Protesterna fortsätter.

Det finns en sekteristisk underton; härskarfamiljen är sunnitisk, folkflertalet ofta diskriminerade shiamuslimer. Men flera bloggare, bland dem Amira al Hussaini, understryker att detta inte ett uppror shia mot sunni. Det är folket mot regimen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".