Protesterna sprider sig till Bahrain

1:47 min

Från det lilla kungadömet Bahrain rapporteras de senaste dödsfallen i den protestvåg som sveper över arabvärlden med inspiration hämtad från Tunisien och Egypten. Bahrains shiamuslimska opposition lämnade i dag också parlamentet i protest sedan två shiamuslimer dödats i de senaste dagarnas protester mot den sunni-dominerade regimen.

Ett filmklipp från en demonstration i Bahrain i går visar polis som skjuter skarpt och går till attack mot en i panik flyende människomassa. Klippet är sannolikt från igår, filmat med mobilkamera och utlagt på internet - ännu ett exempel på arabvärldens blogg-, Facebook- och internetdrivna revolution.

Protesterna i går i det lilla strategiskt belägna kungariket, med resultatet hittills två döda och ett 50-tal skadade, var typiskt arrangerade via Facebook, med inspiration från Egypten och Tunisien. Målet är att störta regimen, och uppropet hade efter bara några timmar 22.000  sympatisörer.

Meddelandet löd; "detta är din chans att bereda vägen för politiska och ekonomiska reformer så som  sker på andra håll i mellersta östern. Folket kräver reformer av regimen."

Tusentals gav sig ut på gatorna och gav eftertryck åt kraven. Så också i dag, inlett med ett begravningståg för den i går dödade. Nytt polisangrepp, ännu en dödsskjuten. Protesterna fortsätter.

Det finns en sekteristisk underton; härskarfamiljen är sunnitisk, folkflertalet ofta diskriminerade shiamuslimer. Men flera bloggare, bland dem Amira al Hussaini, understryker att detta inte ett uppror shia mot sunni. Det är folket mot regimen.

Bengt Therner

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista