Rikskrim ska hjälpa Linköpingspolisen

Riksmordkommissionen ska gå in och hjälpa Linköpingspolisen med utredningen av dubbelmordet 2004. En åttaårig pojke och en 56-årig kvinna knivdödades då på en gata utan något synbart motiv.

– Kanske får vi svar på varför vi inte har tagit den här gubben, säger Jan Staaf, förundersökningsledare.

Många poliser förvånas över att det ovanliga mordet inte kunnat lösas, kanske framför allt eftersom man har gärningsmannens DNA i förvar. Linköpingspolisen har jobbat intensivt med fallet där en mängd män, inklusive självmordsoffer och offer för oklara olyckor, har topsats och lämnat DNA. Tips har tidvis kommit in i drivor och många förhör har hållits.

Ändå har gärningsmannen lyckats hålla sig undan.

Nu skickar Riksmordskommissionen inom kort ner ett antal personer som ska ge utredningen ny skjuts.

– Vi kommer att inleda med diskussioner om vad som gjorts och sedan ett fritt spånande för att se vad som ännu kan göras. Förutsättningarna är ju egentligen goda eftersom vi har DNA. Gärningsmannen borde ha dykt upp i något annat ärende om han är i livet, säger kriminalkommissarie Ingemar Isaksson, chef för Riksmordskommissionen.

Tidigt på morgonen den 19 oktober 2004 knivmördades en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna på en gata i Linköping utan något synbart motiv. Gärningsmannen har beskrivits vara i 20-årsåldern när brottet begicks, mellanblond och cirka 170-180 centimeter lång.

TT

Riksmordkommissionen

De elva poliserna på Rikskriminalpolisens riksmordkommission (riksmord) är experter på att utreda mord och reser runt i landet för att hjälpa till med olika mordutredningar som gått i stå. Deras bästa gren är att noggrant registrera och hantera stora mängder information.

Det är polisen ute i landet som går in och begär hjälp från riksmord.

Några kända mordutredningar som riksmord deltagit i är mordet på Anna Lindh, jakten på Hagamannen i Umeå och barnamorden i Arboga.

Källa: Polisen (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista