Misstänkta ska visas på polisens hemsida

1:17 min

Misstänkta brottslingar kommer i framtiden att hängas ut på polisens hemsida på internet för att allmänheten ska kunna höra av sig med tips. Jämtland följer snart Skånepolisens exempel och visar bilder från brottsplatser.

Rikspolisstyrelsen kommer med nationella riktlinjer efter att JO haft synpunkter, men först om två månader, avslöjar Björn Malmquist, biträdande chefsjurist på Rikspolisstyrelsen.

– De kommer att följa JO:s yttrande, säger Björn Malmquist.

Och det innebär att samtliga polismyndigheter kommer att kunna använda sig av detta?

– De har ju det redan i dag eftersom JO har uttalat att det inte finns något rättsligt hinder.

JO kom strax före jul med sin granskning av Skånepolisens publiceringar av misstänkta brottslingar. Någon egentlig kritik fanns inte, men JO ville att verksamheten skulle stramas upp. Det behövs också nationella riktlinjer.

– Ja, eftersom vi har 21 polismyndigheter så kan det ju finnas någon risk att det spretar. Så kommer vi ut med något centralt och alla håller sig till det så finns det ju större möjlighet att det blir enhetlighet, säger Björn Malmquist på Rikspolisstyrelsen.

De krav som JO har ställt är att en publicering på hemsidan ska vara av synnerlig vikt för utredningen. Bilderna ska visa själva brottet och det möjliga straffet för brottet får inte vara lägre än sex månader.

I Skåne följer man JO:s rekommendationer. Det står klart att man har haft nytta av möjligheterna, men inte i alla de 25 utredningar man publicerat bilder ifrån, säger Lars Förstell, informationsdirektör vid Skånepolisen.

– Vi har haft nytta i något fall där vi fått hjälp i utredningen att identifiera gärningsmän.

Peter Carlberg

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista