Irans parlament vill hänga oppositionella

Dödskrav i parlamentet
1:36 min

Rasande iranska parlamentariker krävde hängning av de två oppositionsledarna i den gröna rörelsen Mehdi Karroubi och Mir Hossein Mousavi. De konservativa krävde också förre presidenten Mohammad Khatamis död.

Demonstrationerna hade utlysts i solidaritet med demokratiaktivisterna i Tunisien och Egypten, men var samtidigt en protest mot den sittande regimen i Teheran. Demonstrationerna förbjöds och tungt beväpnade kravallpoliser använde tårgas, batonger och hagelgevär för att skingra och stoppa alla protester. Två dödades, enligt parlamentets kommission för nationell säkerhet. Enligt tidigare uppgifter från polisen dödades en demonstrant. Minst 20 skadades, både demonstranter och kravallpoliser.

I landets konservativt styrda parlament Majlis var ilskan stor och den riktades mot den Gröna rörelsens förgrundsgestalter, Mehdi Karroubi, fd talman i samma parlament och Mir Hossein Mousavi, premiärminister på 80 talet och den fd presidenten Mohammad Khatami.

–  Avrätta dem! Död åt Mousavi, Karroubi och Khatami skanderade parlamentarikerna samtidigt som de hötte med nävarna i luften.

Ilskan riktades också mot "gamla vanliga fiender" USA, Israel och Storbritannien. Länder som gavs skulden för protesten på måndagen.

–  Parlamentet fördömer zionisterna, amerikanska, antirevolutionära och antinationella aktioner mot förledda avfällingar, sa en påtagligt upprörd talman i parlamentet Ali Larijani. Larijani har ett förflutet som chef för statliga iranska tvn och radion.

– Hur kunde dessa herrar falla i den amerikanska fällan, fårgade Larijani. Borde de inte ha varit mer försiktiga och inte givit sitt stöd till glädje för Amerika, Israel, monarkister och Monafeghin ( som är referens till den förbjudna folkets mujahedin ).

Irans president Mahmoud Ahmadinejad uttalade sig senare på kvällen om måndagens protester i landet.

- Fienderna som planerade dessa anti-regeringsdemonstrationer i Teheran kommer inte att nå sina mål, sade han i en direktsänd intervju i den iranska statstelevisionen.

En iransk parlamentsledamot uppgav i dag att två personer dödades under protesterna igår, då också hundratals demonstranter greps.

Flera länder har vädjat till iranska myndigheter att inte gå så våldsamt fram mot dem som protesterade.

Spanien protesterar mot att en av landets diplomater gripits av polis utanför ambassaden i Teheran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".