Fler räntehöjningar väntas

2:47 min

Det blev som väntat - riksbanken höjde sin viktigaste styränta, reporäntan, med 0,25 procentenheter, till 1,5 procent. Skälet är framför allt att den svenska ekonomin fortsätter att utvecklas starkt. Och det blir fler höjningar i år säger Riksbanken. Vilket inte verkar oroa alltför mycket eftersom många redan ställt in sig på dyrare tider. 

Förra året höjde Riksbanken räntan vid fyra av sex tillfällen. Riksbanksräntan gick från 0,25 procent i februari 2010 till 1,5 procent i februari i år. Och bolåneräntorna har följt med upp. Ett rörligt tremånaderslån som låg kring 1,5 procent för ett år sedan ligger idag på 3,5 procent ungefär.

Och det blir fler räntehöjningar från Riksbanken i år. Och höjningarna kommer att ske i lite snabbare takt framöver. Räntebanan brantas uppåt säger Riksbankschefen Stefan Ingves:

– Vi kommer att höja räntan flera gånger under loppet av detta år.

Blir det en höjning på 0,25 i fortsättningen också?

– Den analysen som vi gör här, den bygger på det antagandet men i en osäker värld så finns det inga absoluta garantier så det kan bli mer och det kan bli mindre men det här är den bästa bedömningen som vi gör i dagsläget, säger Stefan Ingves.

Nu beskrivs utvecklingen som att ekonomin går in i ett lugnare skede efter vad som sannolikt är ett rekordstarkt 2010, siffrorna kommer om ett par veckor, och återhämtningen i omvärlden står sig.

Den globala tillväxten beräknas hamna på fyra procent.

Arbetslösheten i Sverige är på väg ner, mot sex procent om ett par år. Företagen har höga anställningsplaner, och en viss brist på arbetskraft börjar synas, i vissa branscher. Inflationen riskerar att dra iväg inte minst på grund av högre råvaru- och energipriser.

Den svenska kronan fortsätter att stärkas i takt med räntehöjningarna, vilket har fått delar av exportindustrin att uttala ett missnöje med räntehöjningarna.

Men räntehöjningarna fortsätter alltså, räknat från juli förra året är det fem på raken, och fyra till att vänta, minst, i år enligt Riksbankschefen.

Gunilla Nyström som är privatekonom på banken SEB tror ändå att folk kommer att se om sitt hus:

– Jag tror att den serie av räntehöjningar som vi är inne i nu kommer att påverka och ha en avsvalnande effekt på bostadsmarknaden men det är inte räntehöjningar som ensamma kan framkalla ett skarpt fall på bostadsmarknaden, det tror jag inte, säger hon.

Tommy Fredriksson Bonnie Halling

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.