De lär sig att tillverka appar

3:08 min

Marknaden för datorprogram till mobiltelefoner och surfplattor, så kallade appar, har exploderat. Det har man tagit till sig i Malmö, där man startat Sveriges första yrkesutbildning i hur man programmerar och marknadsför just appar.

– Jag är ingen Lisbeth Salander-typ, så det här med koder kan ibland vara rätt krångligt. Men jag tycker jättemycket om mina klasskompisar, att man samarbetar kring appar och att det finns så mycket idéer, säger Victoria Blomberg, som är en av eleverna.

Det är mest killar som sitter bland kaffekoppar, förlängningsladdar och datorer i föreläsningssalen, men åtminstone en handfull tjejer har också valt att gå den ettåriga yrkesutbildningen i Malmö. Det är egentligen en ganska brokig skara elever, berättar Marie Bjelksäter som är ansvarig för kursen.

– Några kommer från marknads- eller reklambyråer, några är programmerare och några är hantverkare.

Marknaden för appar, eller applikationer till mobiltelefoner och surfplattor, har exploderat de senaste åren.  Med de nerladdningsbara apparna kan man till exempel spela spel, köpa saker, kolla på filmer, eller kanske lyssna på Sveriges Radio.

Utbildningen täcker givetvis själva programmeringen, men eleverna lär sig också att marknadsföra och sälja sina appar.

Det var efterfrågan bland företagen som gjorde att man drog igång utbildningen i höstas. Snart ska den första kullen ut på praktik och näringslivet är fortfarande mycket intresserat.

– Jag får mejl minst en gång i timmen från företag som vill ha våra studenter. Det är inte bara från svenska bolag utan även från Singapore, Kambodja, London och New York. Det är en stor efterfrågan, säger Marie Bjelksäter.

Vad säger du till företagen?

– I dagsläget kan jag tyvärr inte erbjuda dem några studenter eftersom alla redan fått en plats. De ringer och bönar och ber att jag ska få studenterna att välja just deras bolag, men de har redan gjort sina val.

Varför tror du att efterfrågan beror på?

– Just det här med appar är ju verkligen nytt, och de inser väl att det är en ny marknad där de kan marknadsföra sina företag på ett sätt de inte gjort hittills, så det är väl därför efterfrågan är så stor, säger Marie Bjelksäter.

Ryktet om utbildningen i Malmö har spritt sig och nu är liknade program på väg att startas upp i Halmstad och Stockholm, och i Malmö kommer man till hösten även att starta en kurs i e-handel med inriktning på mobila tjänster.

Hittills har eleverna på kursen gjort sammanlagt 250 appar och den mest populära har laddats ner över 100 000 gånger. Alexander Johansson, som tidigare arbetade som webbutvecklare i Växjö, har redan haft beställningar från olika företag.

– Jag har gjort en app till fastighetsbolaget Wihlborgs här i Malmö och nyligen gjorde jag en för skid-VM i Holmenkollen, säger han.

Vad är hemligheten bakom att göra en bra app?

– En bra idé och att kunna sälja den.