Fet fisk. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.

Sverige satsar på svensk fisk

Budskapet var tydligt
1:40 min

Regeringen satsar stort på svensk odlad fisk. Det blev tydligt när det i dag hölls ett vattenbruksseminarium i Göteborg där en av talarna var lantbygdsminister Eskil Erlandsson.

– Jag hoppas på att få se en positiv utveckling som innebär att vi får nya verksamheter, växande verksamheter och därmed mer jobb i skilda delar av Sverige som kan ge oss den nyttighet som fisk är. Både som livsmedel och för hälsan, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

I dag samlades berörda parter på ett stort vattenbruksseminarium i Göteborg, arrangerat av Kungsfenan ”The swedish seafood award”, kungliga skogs- och lantbruksakademin och norska Eksportutvalget för fisk.

Budskapet var tydligt. Sverige ska satsa stort på svensk odlad fisk.

– Om man öppnar den här dörren så måste regeringens allra viktigaste uppgift vara att se till att man inte får en rad negativa miljöeffekter.

Möjliga miljöeffekter är till exempel övergödning av våra vatten på grund av foderrester och avföring och att den odlade fisken smiter. Det kan innebära risker för det vilda fiskbeståndet. Och idag på vattenbruksseminariet diskuterades hindren och möjligheterna. Och Eskil Erlandsson menar att det finns sätt att odla fisk som inte är skadligt för miljön.

– Det är en av ingångarna att vi ska ha ett hållbart vattenbruk i vårt land.

Men Mikael Karlsson, ordförande för Naturskyddsföreningen, är skeptisk.

– Jag känner mig inte så jätte trygg i att miljöprofilen är, det är inte Eskil Erlandssons främsta kännetecken direkt, det har han inte varit när man ser på skog och jakt och sådana saker, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".